Haring en Bier wandeltocht – 5 juni 2010

Start en Finish: Cafe d’Oude Stoep = Smalle Havenstraat 5 in Vlaardingen.

10 jaar bestaat de wandelvereniging Het Blauwe Vaasje. Om een extra feestelijke tintje te geven aan dit jubileum, organiseert zij een openbare wandeltocht door Vlaardingen.

Haring en Bier wandeltocht
Tijdens onze ‘rust’ bij de rustpost Bommeer wist een dame (Ank), die namens de club foto’s maakte ons te vertellen hoe ze aan de naam Het Blauwe Vaasje kwamen.

10 jaar geleden, had de wandelvereniging nog geen naam. Met een loterij wonnen wij een verschrikkelijk lelijk blauw vaasje, dat sindsdien symbool staat voor onze vereniging.
Sinds dien heet de vereniging: Het Blauwe Vaasje.
De organisatie belooft de wandelaars een adembenemende wandeltocht door de Groenste Stad van Nederland, langs historische plekken en pittoreske stadsgezichten.
Als voormalige bewoner van Vlaardingen, kan ik u garanderen, dat de organisatie niet te veel heeft beloofd.
Vlaardingen is immers één van de steden, die alle genoemde eigenschappen heeft.

Groenste stad van Nederland
In oktober 2009 won Vlaardingen namelijk goud in de nationale groencompetitie van Stichting Entente Florale. Zij is daarom voor 1 jaar lang, de Groenste stad van Nederland.
Directeur-generaal Anita Wouters van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit reikte op 7 oktober de prijs uit, namens minister Gerda Verburg.

Het ministerie van LNV is één van de organisaties achter de groene verkiezing.
Een groene stad is goed voor de gezondheid en de leefbaarheid, maar ook voor de economie, het milieu en het levensgeluk.

Vlaardingen nam het, in de categorie steden (meer dan 15.000 inwoners) op tegen Landgraaf, Noordwijk, Rotterdam en Steenwijkerland. Voor de nationale groencompetitie worden jaarlijks vijf steden en vijf dorpen genomineerd.
Vlaardingen kreeg als rapportcijfer een 8,6. Rotterdam is tweede geworden. Als Groenste Stad van Nederland neemt Vlaardingen in 2010 deel aan de Europese Entente Florale.


176 De stad als klavertje vier

De gemeente Vlaardingen heeft de stad aan de jury gepresenteerd onder de noemer Het klavertje vier van Vlaardingen. De Vlaardingse Vaart is de centrale landschappelijke as tussen de vier klaverbladen van de stad.
In de drie bebouwde stadsdelen, de drie klaverbladen, zijn oases van natuur te vinden. Bijvoorbeeld de Heemtuin in de Westwijk, stadsparken ’t Hof en het Oranjepark in het Centrum, en het Natuurpark in Holy.
Groene nerven met een ecologisch karakter komen vanaf het ommeland en de Vlaardingse Vaart tot aan de voordeur in de woonwijken. Natuur- en recreatiegebied De Broekpolder is het vierde, helemaal groene en zeldzame klaverblad.

Lees ook:Vlaardingen nu ook groenste stad van Europa

Dé haringstad
Vlaardingen is vooral bekend als de haringstad van Nederland. De visserij (op haring, ansjovis en kabeljauw) is echter verleden tijd. Wel is het visserijverleden met name rond de Oude Haven en de Koningin Wilhelminahaven nog goed herkenbaar.
Een monument op het Grote Visserijplein van Govert van Brandwijk herinnert aan de vele vissers die op zee het leven lieten.

Haring & Bier feest
Het haring en bier feest dat elk jaar in de maand juni wordt gehouden, is helaas in 2003 ter ziele gegaan.
Het Vlaardingse college besloot om het traditionele Haring- en Bierfeest niet langer te ondersteunen. Het was in de ogen van het gemeentebestuur te veel een eet- en drinkfestijn geworden, waarbij het nauwelijks meer om de inhoud ging – de Vlaardingse visserijcultuur.
Het nieuwe evenement moet wel om de Vlaardingse haringgeschiedenis draaien.

De naam voor wat het nieuwe Vlaardingse stadsfeest moet gaan worden, heeft gewoon dezelfde initialen. Halen & Brengen, is de titel van het evenement dat op 21 juni 2003 voor het eerst plaatsvond rond de Oude Haven.

Haring en Bier wandeltocht
Door deze wandeltocht de ‘Haring en Bier wandeltocht’ te noemen, wordt het verleden in ere gehouden.
Vandaag wandelen we in ’t Klavertje vier van Vlaardingen.

Stipt 09.00 uur luidde de voorzitter (?) van het Blauwe Vaasje de B & H wandeltocht in, door op een oranje mini vuvuzela toeter te blazen. Het klonk een beetje vals maar het was geen valse start … de start was echt.
125.000 witte haringen, die op de weg waren ‘gestempeld’ wezen route aan voor de 25 km wandelaars.

Gelijk na de start bij de Cafe d’Oude Stoep aan de Smalle Haven straat, bracht de route ons om de historischepunten: Grote kerk en langs het Stadhuis van Vlaardingen. Het was niet zo moeilijk, want Cafe d’Oude Stoep bevindt zich tussen de historische Visbank en de Grote kerk.
Hier in de Grote kerk vindt jaarlijks de uitreikingsceremonie van de geuzenpenning plaats.
De Geuzenpenning voor 2010 was toegekend aan de Ugandese vredesbemiddelaar Betty Bigombe.
Het Stadhuis heeft voor Ineke, mijn vrouw en mij een speciale herinnering. 37 jaren geleden hadden we in dit stadhuis ons ‘ja’ woord gegeven.

Westwijk
De witte haringen leidden ons naar Westwijk door de Heemtuin naar het recreatiegebied Krabbeplas.
Wandelen door de Westwijk gaf het mij een bijzonder gevoel. Bekende straten, huizen, winkels bracht me terug naar de jaren 70, toen we hier woonden..

Haringen in de heemtuin in Westwijk

In Krabbeplas vond men in 1990 een 3300 jaar oud skelet.
Zeventien jaar later werd bekend, dat hierin de oudste menselijke celkern-DNA zat, die tot op heden in Nederland is vastgesteld. Het skelet wordt de Krabbeplasman genoemd.

Broekpolder
Over de A20 kwamen we in Broekpolder. Deze polder is eind jaren zestig opgespoten met Rotterdams havenslib. Nu is Broekpolder een onmisbaar natuurgebied in de regio geworden.
Wie had het ooit kunnen denken dat onder dit mooi natuurgebied de ‘troep’ uit Rotterdam ligt.

In dit natuurgebied waren de haringen op sommige plaatsen vervangen door pijlen.
90 % van de route die we bewandelden liggen in (natuur-) parken en natuurgebieden.
Terecht koos de Stichting Entente Florale Vlaardingen als de groenste stad van Nederland.
Een schitterende wandeling, mede door het voorspelde mooi weer, door de weerman van het Rijnmondgebied Ed Aldus.

Weidse uitzicht genieten, vanaf het uitzichtpunt Het Balkon

Regelmatig werd de rust in de polder, gestoord door het concert van de kikkers, die evenals wij blij waren met het weer.
Mooie weidse uitzichten bood de Broekpolder ons aan. Aan het Westelijk deel zagen we Maassluis in de verte liggen. Toen we aan het Noordelijk deel tussen de Vlietlanden en Broekpolder liepen, zagen we zelfs de Skyline van Delft. Vanaf het uitzichtpunt Het Balkon, genoot ik des te meer van alles wat ik om me heen zag.

Golf Ladies Open
Op het Golfterrein aan de Broekpolderzijde, streden 125 dames uit de hele wereld 3 dagen lang om de titel van Golf Ladies Open 2010.
Het ABN AMRO Ladies Open is het grootste internationale golftoernooi. Het behoort tot het hoogste professioneel circuit voor golf in Europa. De professional die de 52 holes in het minst aantal slagen speelt wint € 37.500,00. De totale prijzenpot is € 250.000,00.
Winnares van deze Ladies Open 2010 is Florentyna Parker uit Engeland.
Broekpolder

Schelvispekel en ijzerkoekje
Inmiddels wandelden we steeds dieper Broekpolder in.
Bij de stempelpost Broekpolder trakteerde de organisatie ons op echte Vlaardingse specialiteiten: schelvispekel en ijzerkoekje.

Hier stond ook een stand, waar actievoerders handtekeningen verzamelden om Broekpolder voor de natuur te behouden. En mijn inziens terecht. Broekpolder is voor de natuur en wandelaars !
Langs de Vliet liepen we terug richting het Centrum. Onderweg gingen we over een heel karakteristieke brug, die de Twist heet.
De gedraaide vorm leverde deze brug al snel de bijnaam Wokkel. De brug is de nieuwe verbinding tussen de beide oevers van de Vaart.

Vlaardinger-Ambacht en Holy
De haringen brachten ons langs het zwembad De Kulk, de korenmolen Aeolus naar de Heerlijkheid Vlaardingen Ambacht.

Natuurlijk wandelden we langs de historische punten in deze wijken.
Begraafplaats Emaus. In 1823 werd deze oude begraafplaats in gebruik genomen. Het was een van de eerste begraafplaatsen met een rooms-katholiek deel ten noorden van de grote rivieren.

Statig staat niet ver van de begraafplaats Het Oude Raadhuis van Vlaardinger-Ambacht, die tegenwoordig als stadsarchief dient. De stadsarchief is hier gekomen in 1948, nadat de gemeente Vlaardinger-Ambacht in 1941 is opgeheven.

Het was vreemd als je de wijk Holy binnenliep via de Holysingel, zonder het Holyziekenhuis aan je linkerkant. Het ziekenhuis werd enkele jaren geleden afgebroken.
In 1964 toen we in Holy kwamen wonen was Holyziekenhuis het enige grote gebouw in de wijk.

Evenals de Westwijk heeft Holy een speciale plek in mijn herinneringen. Toen we in 1962 uit de voormalige Ned. Nw-Guinea kwamen, was hier, aan de Sperwerlaan onze 1e vaste verblijfplaats in Nederland.

De Holy van toen bestond uit het Holyziekenhuis, Het Zonnehuis, enkele appartementen en huizen tot aan de Aalscholverlaan.
De wijk Holy met name Holy Noord is voor mij een geheel andere stad. Het is daarom zo mooi met deze wandeling, dat je ook daar komt.

Vlaardinger-Ambacht en Oostwijk
Hierna liepen we langs de sportvelden aan de grens van Vlaardingen en Schiedam (Vlaardinger-Ambacht Oost).

Overal waar we kwamen, waren er wedstrijden aan de gang. Behalve in het Sportpark Vijfsluizen.
Het park ziet er vervallen en triest uit, onderhoud wordt er nauwelijks meer gedaan.
De Vijfsluizen had haar gloriejaren gekend. Het Sportpark Vijfsluizen was een begrip in de regio.
In de zestiger en zeventiger jaren volleybalden we hier regelmatig tegen de club van de Shell. Ik speelde toen bij Volley 68 (later Broleco geworden).

Onze witte haringen gidsten ons langs NS-Station Vlaardingen Oost naar de parken ’t Hof en Oranjepark, die momenteel een opknapbeurt krijgen. Bomen worden gekapt, waterpartijen gegraven, er komt zelfs een eiland met bloemperken aan de Hoflaan.
En in het Oranjepark komt het nieuwe evenemententerrein.

Oude Haven

Oostwijk
De laatste kilometers wandelden we door de Oostwijk. De Vlaardingse Gemeentewerken bouwde deze woonwijk rond 1887, nadat de Schiedamseweg was bestraat.

Een lust voor het oog om door deze wijk te lopen. Smalle straten, mooie kleine woningen met sierlijke gevels … maar helaas één min-punt: ‘parkeerprobleem’.

De allerlaatste honderden meters brachten de haringen (ik heb meer dan 125.000 geteld) ons terug waar ze vandaan kwamen: de haven van Vlaardingen.
De monumentale panden, waaronder redershuizen en pakhuizen aan zowel de Oost- als de Westhavenkade, gaven aan dat Vlaardingse-visserij gouden tijden had gekend.
Vooral de haringvisserij.

Ode aan de organisatie: ‘Het Blauwe Vaasje’
Van harte gefeliciteerd met jullie 10 jarig bestaan.

Bedankt voor de totale wandeltocht, die jullie ons aanbieden. Een stadswandeling in de natuur, een wandeling door het verleden en heden waarbij de Vlaardingse tradities en gewoontes hoog in het vaandel staan en oog voor details. Dat kan alleen als je van de stad houdt en trots op haar bent.

Foto’s © Ahiolo
Haring en Bier wandeltocht (1)
Haring en Bier wandeltocht (2)

Naar Startpagina

2 Reacties op “Haring en Bier wandeltocht – 5 juni 2010

  1. Hallo Annis,
    Wat een geweldig verslag heb je gemaakt. Veel completer hadden we het zelf niet kunnen doen.
    Bedankt en misschien tot volgend jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s