Kawanua Rondvaart op de Snitser Mar (FR)

Zaterdag 14 augustus 2010, drie dagen na de beroemde Sneekweek, wordt Sneek m.n. de Pampuskade druk bezocht niet door zeilers, maar door de donateurs met aanhang en vrienden van de Stichting Esa Genang.
Een keer per jaar, in de zomervakantie organiseert zij een buitenactiviteit zoals BBQ enz… Dit jaar wordt het totaal iets anders: ‘Kawanua Rondvaart’.
Omdat we vroeg waren in Sneek, was het een goede gelegenheid om een bezoekje te brengen aan het centrum van deze Friese stad.
Aan de drukte in de stad en op het ‘water’ bleek dat na zo’n groot evenement als de Sneekweek, toch nog heel veel mensen waren gebleven om te genieten van het mooie weer op de Friese wateren.

De Sneekweek
De Sneekweek 2010, startte vrijdag 6 augustus met de traditionele opening in de stadhuistuin in Sneek en daarna volgde een vlootschouw in de stadsgrachten.
De wedstrijdreeks startte op zaterdag 7 augustus op het nabijgelegen Sneekermeer. Traditioneel op woensdag, de Hardzeildag, bezocht Hare Majesteit de Koningin, met De Groene Draeck dit evenement.
De Sneekweek is ontstaan vanuit de Hardzeildag die al sinds 1814 jaarlijks wordt georganiseerd. Bij de eerste Sneekweek in 1934 verschenen in totaal 177 deelnemers aan de start. Nu doen er jaarlijks zo’n 1000 boten mee. Naast de gebruikelijke zeilwedstrijden op het Sneekermeer en de omliggende Poelen organiseert de Koninklijke Watersportvereniging Sneek dit jubileumjaar op het Starteiland veel extra activiteiten voor de zeilers en bezoekers.

Sneekweek

Kawanua Rondvaart
Voor deze dag is de m.s. Waterpoort, die ons gaat rondvaren ‘omgedoopt’ tot m.s. ‘Kawanua’. Waarom Kawanua ?
In de Minahasa taal (Noord Sulawesi) wordt met het woord Kawanua gebruikt om inwoners van Noord Sulawesi of “Mina-Esa” (Minahasa mensen) aan te duiden.
Het woord Kawanua is afgeleid van het woord Wanua. In de Oud Maleise taal (Proto Melayu of Melayu Asli) betekent Wanua verblijfsdomein.
Misschien omdat de ethnisch Maleisiers een paar duizend jaar geleden al over geheel Midden Azië verspreid waren tot aan de eilanden in de Pacific.

Na een lange historische ontwikkeling te hebben meegemaakt ontwikkelde zich ook de betekenis van het woord Wanua. Eerder had het woord Wanua de betekenis van verblijfsplaats, toen ontwikkelde de betekenis zich tot dorp, negeri (land) zelfs natie. Terzelfdertijd kreeg het woord Wanua in de Minahasa de betekenis van negeri of dorp.
De kawanua’s beschouwen en zien elkaar als één grote familie Torang samua basudara.

Ontvangst en vertrek
Aan de Pampuskade lag onze rondvaartboot ‘Kawanua’. Voor de brug op de kade stonden de gastvrouwen Anne, Francien en Vera de gasten te verwelkomen. Iedereen kreeg een naamkaart, wat ook heel erg handig was. Ondanks dat je wel eens met elkaar gesproken had, kon je niet alle namen onthouden.

De gastvrouwen van Esa Genang

Stipt 15.00 uur. De motoren van onze Kawanua boot draaide, de brug ingehaald trossen losgegooid en een geweldige dag was begonnen.
De zon lachte ons vrolijk toe, de zonaanbidders zochten een plekje op de open achterdek en het zonnedek waarvan het dak uitgeschoven was.
De anderen, die beschut wilden zitten gaven de voorkeur aan de kleinere salon tegen het zonnedek aan of de grote salon op de begane grond.

Voorbereidingen op …..
Terwijl we de Trije Pôlen uitvoeren waren de mensen van de catering hard bezig om de bufetten klaar te zetten en voorbereidingen te treffen voor het diner.
Op het achterdek kon je goed ruiken, wat we straks voorgeschoteld kregen. 2 bufetten werden ingericht, één in de grote salon en de andere op het zonnedek.
Zoals ‘s-landsgewoonte het gebied, ook hier in Friesland, wordt om 18.00 uur gedineerd.
De Esa Genang Huis Band (Hans en Paul) had zich inmiddels in de Grote salon opgesteld. Onder vrolijke klanken van EGHB voer de Kawanua Rondvaartboot de Trije Pôlen uit richting het Snitser Mar (Sneekermeer).
Hier op het meer werden de afgelopen dagen zeilwedstrijden gehouden. Heel veel zeilliefhebbers waren gelukkig nog niet huiswaarts gekeerd. Het meer werd daarom nog druk bevaren door verschillende soorten (mooie) boten, dat gaf een heel mooi uitzicht op het water.

Het bestuur van St. Esa Genang

Voor ieder wat wils
De sfeer aan boord was buitengewoon gezellig. Lachende vrolijke mensen die elkaar ontmoeten, nieuwe kennissen maken, praten, kaarten, genieten van de mooie weidse uitzichten over de Snitser Mar en Friese landschap of even de ogen sluiten en terugtrekken in het dromenland… m.a.w. voor ieder wat wils..

Het diner daarna was niet alleen goed verzorgd, maar het smaakte uitstekend ! Bovendien hadden we keuze uit vele lekkere gerechten, de algemene klacht was dan ook dat ‘het bord te klein’ was.
Als nagerecht gemengde tropische vruchten en cendol.

Fotoshoot
Halverwege onze rondvaart maakte de m.s. Kawanua een korte fotoshoot stop. De Kawanua meerde aan en in no time was de kade vol.
Fotoshoot een evenement apart. Francien probeerde vanaf het zonnedek e.e.a. te coördineren om een groepsfoto te laten maken, wat haar natuurlijk niet lukte. Kleinere groepen vormden zich automatisch en volop werd er gefotografeerd.
De digitale camera’s brachten uitkomst voor zo’n dag als vandaag. Overal om me heen werd van alles en iedereen vastgelegd voor het nageslacht.

Eén van hun was een heel onopvallende dame, die vanaf de Pampuskade bezig was om deze dag op celluloid vast te leggen. Overal aan boord kwam je haar tegen, sjouwend met een statief, dat bijna even groot is als zijzelf en een professionele filmcamera. Ze is een medewerkster van Radio Nederland Wereldomroep Siaran Indonesia.
Later op de terugvaart nam ze even onopvallend een interview af van de secretaris van de Stichting Esa Genang, Francien.

Excuses, niet iedereen staat op de foto

Eindelijk is het iemand toch gelukt om de ongeveer 180 vrolijke mensen bij elkaar te krijgen om een groepsfoto te maken.
Echter de groep was ‘zo groot’, dat met onze reguliere digitale camera’s niet mogelijk is om de groep op 1 foto vast te leggen.

Precies 21.00 uur legde m.s. Kawanua aan, aan de Pampuskade. Afscheid nemen is altijd o zo moeilijk, vooral na zo’n mooie dag samen.
Op het laatste moment had je nog heel wat aan elkaar te vertellen. Het duurde daarom lang voordat we huiswaarts konden rijden.
Wat wel erg belangrijk is: ‘dat we van deze dag volop hebben genoten en dat we elkaar gauw terug zullen zien op de maandelijkse bijeenkomst van de Stichting Esa Genang’.

“Het Bestuur van de Stichting Esa Genang, bedankt voor deze geweldige en succesvolle dag”.

Foto’s © Ahiolo
Kawanua Rondvaart 2010 (1)
Kawanua Rondvaart 2010 (2)
Kawanua Rondvaart 2010 (3)

Naar Startpagina

2 Reacties op “Kawanua Rondvaart op de Snitser Mar (FR)

  1. Hoi Annis,
    Je hebt hele mooie foto’s gemaakt en een leuk verhaal erbij geschreven.
    Tof, en het was een hele leuke boottocht..
    Grt.van Francien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s