Unieke Scholen Reünie in Jayapura (Hollandia)

Papua klBegin jaren zestig vocht Nederland in Nieuw-Guinea zijn laatste koloniale oorlog uit. Een vergeefse strijd, waartoe de regering en het parlement zouden zijn verleid door misleidende opmerkingen over Amerikaanse steun van Joseph Luns, minister van Buitenlandse Zaken.
In 1962 droeg Nederland onder druk van de internationale gemeenschap en een dreigende oorlog met Indonesi
ë Nieuw-Guinea de facto aan Indonesië over.

Radio RONG (Radio Omroep Nieuw Guinea) zond die dag de toespraak van minister president De Quay uit, waarvan de slotwoorden: “Wie trouw zijn werk in het belang van eigen land en volk blijft verrichten behoeft niet te vrezen.
Blijft gezamenlijk aan het welzijn van uw volk bouwen. De gedachten en de beste wensen van het Nederlandse volk zullen U hierbij vergezellen. Moge God u bewaren”.
Hiermee was het startschot gegeven voor de massale uittocht uit Nieuw-Guinea naar Nederland.

2012 – 50 jaar na het vertrek uit Hollandia, nu Jayapura. (tekst: Norman Franken)
Oud scholieren uit de Nederlandse tijd in Jayapura hebben recentelijk laten weten, dat ze het heel leuk en fijn zouden vinden wanneer op hun reünie, wij (oud scholieren hier) ook aanwezig zijn.
Zij houden een keer per jaar zelf een reünie (kleinschaliger dan wij hier kennen). Aanwezig zijn dan mensen die indertijd op een Nederlandse school hebben gezeten, welke school maar ook. Het grappige is dat ze dan onder elkaar zo veel mogelijk Nederlands spreken.

Om wat voor hun te betekenen heb ik beloofd om hier te peilen of daar animo voor is en daarom dat ik dit bericht stuur.

2012 is een speciaal jaar, want dan is het voor velen van ons 50 jaar geleden dat we Hollandia hebben moeten verlaten. Misschien dat dit speciale moment aanleiding kan zijn om met achtergebleven oud scholieren op 16 juni 2012 een reünie in Jayapura te houden. Een jubileumreünie dus.
Als er belangstelling is willen de organisatoren in Jayapura weten om hoeveel personen het gaat.
Daarom dat ik jullie via deze weg vraag of jullie – indien er belangstelling is – dit per telefoon of mail aan mij kenbaar willen maken.
Nadat bekend is hoeveel mensen in principe belangstelling hebben om de reünie bij te wonen neem ik contact op met hen in Jayapura.
En pas hierna kan ik de belangstellenden benaderen voor meer informatie.

Hollandia Haven nu Jayapura (Pangkalan)

Organisatie reünie in Jayapura
Zoals eerder is gezegd houden jaarlijks oud scholieren(*) in Jayapura zelf, hun reünie en hebben laten weten dat zij het geweldig zouden vinden (daar verlangen ze naar!) om een keer een reünie te houden met oud scholieren die in Nederland wonen.
Mocht het allemaal lukken dan zorgen zij voor ruimte, muziek, makanans en drinken.

(* ) Van Lagere scholen, Ambachtsscholen, Mulo, HBS enz.
Het is mogelijk dat je vele aanwezigen daar niet zult kennen, maar dat mag de pret niet deren. Allemaal zullen ze heel blij zijn om je te ontmoeten en om met je te praten en natuurlijk in het Nederlands.

Géén organisatie van hieruit.
Het is niet de bedoeling dat van hieruit collectief iets geregeld wordt: m.a.w. je moet zelf zorgen voor:
* de reis daarheen,
* overnachting in Jayapura (hotels, losmen enz. of bij vrienden).
Hollandianen die daar al zijn geweest, kunnen jullie waarschijnlijk van dienst zijn door nuttige informatie te verschaffen.
De reis daarheen zou je misschien kunnen combineren met een reis naar Indonesie  die je al van plan bent te maken, plan dan een paar dagen (of langer) Jayapura.

Luchthaven Sentani anno 1961

Waarom de maand juni ?
Jaarlijks wordt in juni 4 dagen lang het Sentanimeer Festival gehouden, een groots en fantastisch evenement. (In 2012 vanaf 19 t/m 23 juni).
Aan het festival doen alle Sentanimeerdorpen mee met hun eigen culturele uitingen van zang en dans en anderszins. Dus zo wie zo leuk voor iedereen om dat unieke festival mee te maken.
Verder kan het verblijf daar zelf aangenaam aangevuld worden met mooie trips naar plekken uit het verleden: Base G, Kali Kemiri, McArthurhill, Holtekamp (Holtekang), vaartocht op het Sentanimeer (natuurlijk het dorpje Ajapo bezoeken op het gelijknamige eilandje), vaartocht op de Jautefa- en Humboldtbaai, heuvels van vroeger beklimmen, enz.
Maar je kunt ook naar andere prachtige plekken gaan die we vroeger niet kenden, bijvoorbeeld Pantai Amai bij Oepapre (voor mij persoonlijk het paradijs), Gertosari enz.
Deze uitstapjes kunnen ter plekke geregeld worden en de mensen daar zullen daar ongetwijfeld behulpzaam mee zijn.

Voorpret: Lake Sentani Festival, West Papua

Jayapura
Jayapura van vandaag is natuurlijk niet meer de Hollandia van vroeger. Als je daar bent kijk dan niet met de ogen van een westerling of vergelijk de huidige situatie niet met die van vroeger.
Prik door alles heen en je zult je meteen thuis voelen vanwege de warmte van de mensen daar, hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Dit alles zal onvergetelijk zijn!
Dit is ook de ervaring van velen van ons die al een keer (of meerdere keren) teruggekeerd zijn.

Verder
Jayapura ligt niet vlak naast de deur om zo maar een reünie bij te wonen.
Maar ik denk dat deze reünie voor ons allemaal een speciale betekenis zal hebben.
We zijn nu met z’n allen een dagje ouder aan het worden en de 50 jaar is een mooi speciaal moment voor jezelf en voor de achtergeblevenen.

Oud Hollandiaan
Norman Franken
Tel. 0318 633463
Stuur Norman een E-Mail: n.franken@chello.nl

LEES: Scholenreünie Sentani (Jayapura)

Naar Startpagina

2 Reacties op “Unieke Scholen Reünie in Jayapura (Hollandia)

  1. Heel interessant. Alleen…..afwachten hoe mijn ABP(pensioenbond van ambtenaren, heerlen)mijn portemonee gaat invullen met het oog op de Wilders plannen.
    Was je ook naar de Hollandia scholen reünie van afgelopen zaterdag te De Bilt ?

  2. Hallo Edje, bedankt voor je reactie…. als je een ‘kleine’ portemonnee neemt is die sneller vol ! ha ha …
    ‘k ben zaterdag niet naar de Hollandia scholen reünie geweest.
    Groetjes aan je vrouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s