Zingend het jaar 2011 in

Van 27 december2010 tot en met 1 januari 2011 kwamen in Rotterdam 30.000 jongeren bijeen voor de zogeheten ‘Pelgrimage van Vertrouwen’ van de oecumenische beweging van Taizé. Deze jongeren, die uit Europa en zelfs van andere continenten, kwamen om elkaar te ontmoeten, gedachten uitwisselen over geloof, leven en cultuur.

Op de oproep om Taizé-jongeren in die periode in de gastgezinnen op te nemen, heeft onze kerkelijke gemeente van de Ontmoetingskerk in Capelle Schollevaar positief gereageerd en kon onder de gemeenteleden maar liefst 136 jongeren een slaapplaats aanbieden.  (Taizé gevoel in Capelle Schollevaar)
Op de 31ste december vierden wij (de gastgezinnen) en onze gasten gezamenlijk de Jaarwisseling 2010-2011 in onze kerk.

Jongeren uit Ukraine tijdens hun repetitie...met een oliebol in de hand

Tegen de tijd dat in duizenden en duizenden gezinnen in Nederland, de mensen zich opmaakten op de komst van het nieuwe jaar, kwamen de Taizé-jongeren en hun gastgezinnen in de Ontmoetingskerk bij elkaar.
Géén vuurwerk, géén champagne, wel oliebollen natuurlijk, maar vooral nieuwsgierig naar het verloop van de avond cq nacht. De kerk werd toen tijdelijk omgedoopt tot activiteitenruimte. Tot aan de gebedswake, die om 23.00 uur begon, kon men zich vermaken met verschillende spelletjes zoals: sjoelen, tafelvoetbal, touwtrekken, twister….. of gewoon met elkaar chillen.

In de overige ruimten van het kerkgebouw, repeteerden de groepen uit verschillende landen hun liederen of acts, die ze tijdens het landenfeest, na de gebedswake, wilden zingen of uitvoeren. Het was heel erg gezellig, er heerste een sfeer van vriendschap en saamhorigheid. Ik zag overal vrolijke gezichten.
Contacten werden gelegd, men probeerde met elkaar op eigen wijze te communiceren. Moeilijk ? nee er waren altijd jongeren uit elke vertegenwoordigende landen, die Engels konden spreken of verstaan. Soms, soms, als je niet meer uitkwam, moest je met handen en voeten maar duidelijk maken wat je bedoelde.
In de hal van de kerk op de hangtafels waren er versnaperingen en dranken (non-alcoholic), die je zo kon nemen. Een ware ontmoeting in de Ontmoetingskerk in Capelle-Schollevaar.

Gebedswake
Precies om 23.00 uur startte de gebedswake. De kerk, waarin zoëven vele activiteiten plaats vonden was nu helemaal vol. Zoals in alle Taizé-vieringen gewoon was zaten de jongeren allemaal op de grond. De gebedswake werd in het Engels gedaan. De liturgie is dezelfde als de dagelijkse gebedsviering.
Helaas werd de stilte tijdens de wake regelmatig verstoord door het vuurwerk, dat ons eraan herinnerde dat het oudejaarsavond was. Indrukwekkend was het stille moment (meditatief moment), nu echter in kaarslicht. Toen buiten de donkere grijze lucht zich met alle kleuren van de regenboog kleurden en de winterse stilte verbroken werd door vuurwerk, knallers en andere ongedefinieerde geluiden… zongen we binnen, uit volle borst het Nieuwe Jaar in:

“Bless the Lord my soul, and bless God’s holy name. Bless the Lord my soul, who leads me into life”
Prijs de Heer mijn ziel en prijs zijn heilige naam. Prijs de Heer mijn ziel, die mij het leven geeft

Bekijk /beluister hier de Taizé-versie van Bless the Lord

Gebedswake

Het landenfeest
Het landenfeest daarna, was even knallend als de Jaarwisseling zelf. Maar niet voordat we, elkaar eerst Gelukkig Nieuw Jaar toewensen. In alle talen werden gelukwensen voor het nieuwe jaar uitgewisseld. Ik zag vele jongeren druk bezig met sms sturen naar het thuisfront. Met enkele zangpartijen zat de sfeer tijdens het landenfeest er al goed in. Ze zongen de ingestudeerde liederen en iedereen werd erbij gehaald om ook mee te dansen. Volksdansen uit verschillende landen werden uitgevoerd. Ik merkte het verschil in nationaliteiten helemaal niet, men danste, zong iedereen straalde liefde en vertrouwen uit zo moet het altijd zijn in deze wereld.
Het goede voorbeeld is gegeven door deze Taizé-jongeren..

Tot slot (Frère Alois, Montreal, Canada)
Veel mensen, verspreid over heel de wereld, nemen deel aan de ‘pelgrimage van vertrouwen’ in hun dagelijks leven. Soms moeten we op een nieuwe horizon afgaan, veraf of dichtbij, om de hoop van het evangelie te ontdekken en steeds weer opnieuw te ontdekken. Onze wereld, waar zoveel lijden ravages aanricht, heeft mensen nodig die door hun leven Gods vrede uitstralen. Laten we dus moedige beslissingen nemen om vooruit te komen op de weg van liefde en vertrouwen.

Foto’s © Ahiolo
Taizé-Jongeren in de Ontmoetingskerk (1)
Taizé-Jongeren in de Ontmoetingskerk (2)
Taizé-Jongeren in de Ontmoetingskerk (3)
Taizé-Jongeren in de Ontmoetingskerk (4)

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s