Taizé-gevoel in Capelle Schollevaar

Taize 28 december 2010. In de hal van de Ontmoetingskerk in Capelle Schollevaar zaten de vrijwilligers van de werkgroep, die belast waren met indelen van de Taizégangers aan de gastgezinnen.
De gastvrouw of -heren die zich aanmelden kregen hun aantal opgegeven ‘gasten’ mee. De gasten logeerden bij hun gedurende de Taizé aan de Maas, die van 28 december 2010 tot en met 1 januari 2011 duurde.
Onze kerk, de Ontmoetingskerk, was goed voor het opvangen van 136 jongeren.
Zelf hadden we ons opgegeven voor 4 gasten. We waren erg benieuwd uit welk land onze ‘slaapies’ komen.

 Onze ‘slaapies’
2 jonge vrouwen en een jonge man uit Duitsland en een Zwitserse jonge man logeren bij ons.
Echter, veel zagen we ze niet. Na het ontbijt gingen ze naar de Ontmoetingskerk voor een gebedsviering daarna naar Ahoy in Rotterdam, waar ze deelnamen aan verschillende workshops en gemeenschappelijke gebedsviering.
Om ongeveer 22.00 uur keerden ze pas terug.
Onder het drinken van een bakje thee deelden ze hun ervaring van de dag met ons. Onze gasten waren meerdere malen in Taizé geweest. Het communiceren gebeurde uiteraard in het Duits of soms in het Engels. Een hele leuke manier om elkaar zo te leren kennen.

Gebedsviering
Nieuwsgierig door hun enthousiasme ging ik de volgende ochtend mee naar de Ontmoetingskerk voor een gebedsviering, die ongeveer een half uur duurde. Taizé-liederen (*) werden er gezongen.
De bijbellezing gebeurde in het Ukrainisch en de voorbede in het Slovenisch afgewisseld met het zingen van Kyrie Eleison (Ontferm U Heer).
Het stil moment, dat hierna volgde was voor velen het hoogtepunt van de viering. Dit stil moment werd gebruikt voor persoonlijke gebeden, overdenken van een bijbeltekst of iets anders of om zo maar stil te zijn. 136 jonge mensen zaten roerloos op de grond, ieder in eigen gedachten. Het was werkelijk muis en muisstil.
Met het bidden van het Onze Vader in het Nederlands en zingen van enkele Taizé-liederen werd de gebedsviering afgesloten.

Na het maken van groepsfoto’s en een kopje koffie, gingen de deelnemers van ‘Pelgrimage van Vertrouwen’ naar Ahoy in Rotterdam voor hun verdere programma.

(*) Uit een bundel van 125 veel gezongen liederen in Taizé werden er 20 liederen geselecteerd, die tijdens de Taizé aan de Maas worden gezongen.

Voor alle informaties: Taizé aan de Maas

Bekijk hier de Foto’s  Foto’s © Ahiolo

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s