Taizé aan de Maas

(Gezamenlijk persbericht van de RKK en de PKN)

33e Europese Jongerenontmoeting 2010 naar Rotterdam

 
Taize Utrecht  1 januari 2010 – De Europese jongerenontmoeting 2010, georganiseerd door de oecumenische broedergemeenschap van Taizé, vindt plaats in Rotterdam. Dat maakte Frère Alois, leider van de gemeenschap van Taizé, op 31 december 2009 in Poolse Poznan bekend.
 
De Europese Ontmoeting in Rotterdam duurt van 28 december 2010 tot en met 1 januari 2011. Aanleiding is de gezamenlijke uitnodiging van het moderamen van de Protestante Kerk in Nederland en de Bisschoppenconferentie van de Rooms-katholieke Kerk in Nederland aan de broeders van Taizé. De ontmoeting vindt plaats in Ahoy en wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de gemeente Rotterdam.
 
De Europese Ontmoeting wordt sinds 32 jaar georganiseerd, telkens in een andere grote Europese stad. Aan de bijeenkomsten nemen doorgaans zo’n 25.000 jongeren deel. Doel is jongeren uit Oost- en West-Europa bij elkaar te brengen. Onder de titel ‘Pelgrimage van Vertrouwen‘ wordt gebouwd aan vrede door de uitwisseling tussen jongeren over geloof, leven en cultuur. Op dit moment vindt de ‘Pelgrimage van Vertrouwen’ plaats in Poznan (Polen). Ruim 200 Nederlandse jongeren zijn hierbij aanwezig.
 
Bisschop van Luyn, voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, en scriba Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland reageerden opgetogen op het besluit van de gemeenschap om naar Nederland te komen. Bisschop van Luyn: “Geweldig dat Taizé de ontmoeting in Nederland wil houden voor zoveel jongeren. Het zal hen steunen in hun geloof en in de gesprekken met jongeren uit heel Europa”. Scriba Plaisier wees op de betekenis voor gemeenten en parochies in Nederland: “De ontmoeting zal een belangrijke impuls betekenen voor de opbouw van de plaatselijke kerken: vooraf, tijdens en na afloop van dit event”.
 
Taizé is een internationale, oecumenische broederschap die in 1940 is gesticht door Roger Schutz in Frankrijk. Taizé is de naam van het kleine dorp waar de gemeenschap zich heeft gevestigd in Bourgondië. De gemeenschap richt zich in het bijzonder op jongeren. Jaarlijks trekken ruim 100.000 jongeren naar Frankrijk om een week in Taizé te verblijven.
 
Nadere informatie over Taize: www.taize.fr
Nadere informatie initiatief in Nederland: www.taizeinnederland.nl
 
Taizé – Europese jongerenontmoetingen – nederlands from Taizé Community on Vimeo
 
Pelgrimage van Vertrouwen
Aan deze ‘Pelgrimage van Vertrouwen’ werkt onze kerkelijke gemeente Ontmoetingskerk in Capelle Schollevaar graag mee.
Jeugdouderlinge Judith van der Mey-Rugenbrink heeft zich ingezet om o.a. onder de gemeenteleden gastgezinnen te mobiliseren.
Deze jongeren, die uit heel Europa en andere kontinenten komen, krijgen bij de gastgezinnen een slaapplaats, wat helemaal past bij de Kerstgedachte.
 
Taize – Rotterdam – 15 minuten versie from Taizé on Vimeo.
 
Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s