2e Pelgrimstocht in Israël 2010 – 7

Dag 6. 8 mei 2010 – Bezoek aan Bethesda de Via Dolorosa volgen tot de Heilige Grafkerk. Daarna de Graftuin. Vandaag gaan we het grootste deel van de bezienswaardigheden lopend doen. Met extra flessen water voor onderweg, goede schoenen aan, moet het allemaal goed gaan.

Er werd weinig met elkaar gesproken toen we van het Hof van Gethsémané naar Jeruzalem liepen. Na zo’n stil moment was men toch nog in eigen gedachten verzonken.
We gingen de heuvel op naar de Lions Gate of de Stephanuspoort (voor de Christenen). Stephanuspoort, omdat Stephanus hier dicht in de buurt gestenigd zou zijn geweest. (Handelingen 7:54-60)
Door deze poort wandelden we eerst naar Bethesda en daarna vervolgden we onze tocht op de Via Dolorosa.

Badwater van Bethesda
Van de Stephanuspoort waren we binnen enkele minuten bij Bethesda.
Bethesda, waar de genezing in het badwater van Bethesda plaats vond. Zieken, blinden, misvormden zaten bij het bad te wachten totdat het water in beweging kwam, zodra ze dan in het water zijn, zouden ze genezen.
Jezus genas hier een man, die al 38 jaar verlamd was. Lees Joh. 5: 1-18. De resten van het Romeinse badhuis zijn nog te zien.

Hier staat ook de St Annakerk. Ze is gebouwd boven het onderaards gewelf, dat vereerd wordt als de geboorteplaats van Maria in het huis van haar ouders Joachim en Anne.
St Annakerk, een middeleeuwse kerk, bekend om haar mooie akoestiek. Een goede reden om eerst enkele liederen te zingen voordat we onze weg vervolgden.

Heilige Grafkerk – Steen waarop Jezus zou zijn gelegd …

Via Dolorosa
Via Dolorosa of de kruisweg is de weg, die Jezus zou zijn gegaan, toen Hij zijn kruis droeg van de plaats van de veroordeling, door Pontius Pilatus, naar de heuvel Calvaria of Golgotha.
In Golgotha werd Jezus gekruisigd en begraven. De gebeurtenissen, die op deze lijdensweg plaats vonden, worden door de Rooms Katholieke kerk in 14 staties herdacht.
Negen staties zijn gebaseerd op het Evangelie en vijf op de overlevering. De eerste twee bevinden zich binnen de burcht Antonia, zeven in de straten en de laatste vijf binnen de kerk van het Heilige Graf.

Het was erg druk op de Via Dolorosa, bepaalde delen van de weg zijn niet breder dan 2-3 meter. Vanaf de 4e tot en met 7e staties liepen we in de sjoek (overdekte ruimte met allemaal kleine winkeltjes aan beide kanten van de weg).

U kunt nu wel voorstellen hoe druk het geweest moest zijn, toen Jezus de Via Dolorosa moest oplopen, het was immers pascha.
Ondaks die drukte om me heen, probeerde ik bij sommige staties mij te focussen op waar het hier om gaat en waarvoor we hier zijn gekomen en ik verzeker u het is niet gemakkelijk.
Hoe zou de Here Jezus toen gevoeld hebben ? …. In de tuin van Gethsémané was Hij bang.
In Lucas 22:44 staat: “Hij werd overvallen door doodsangst, maar bleef bidden; zijn zweet viel in grote druppels als bloed op de grond”.
Hij bad : “Vader, als het mogelijk is, laat deze beker dan aan mij voorbijgaan! Maar laat het niet gebeuren zoals ik het wil, maar zoals u het wilt”.
Toch zette Jezus door Hij wist het.. Hij moest het doen ..Hij moest lijden om, om ons te redden.. wat een overwinning..wat een God hebben wij!.

Heilige Grafkerk.
Jezus droeg zijn kruis naar de plaats, die men Hoofdschedelplaats noemde, in het Hebreeuws Golgotha. Boven op Golgotha, de plaats van de kruisiging en op het graf, waarin het lichaam van Jezus gelegd werd bouwde men de Heilige Grafkerk.
De wandeling over de Via Dolorosa eindigde voor ons in de Heilige Grafkerk. In de kerk kon ik ondanks al mijn fantasie niet kunnen voorstellen dat Jezus hier was gekruisigd en begraven.
Ik was daarom ook zo snel mogelijk naar buiten gegaan om dit alles van een afstand te bekijken.

Indonesische pelgrimgangers

De Graftuin en de Heuvel van Golgotha
Net als ons bezoek aan de tuin van Gethsémané, spraken de Graftuin en de Heuvel van Golgotha mij wel tot mijn verbeelding.
Om hier te komen liepen we van de Heilige Grafkerk door de sjoek naar de Damaskuspoort, de Graftuin en de Heuvel van Golgotha staan slechts op enkele honderden meters vandaan.

Het was de Britse generaal Cordon, die in 1883 een rotsachtige heuvel ontdekte, die een merkwaardige gelijkenis vertoont met een menselijke schedel. Hij veronderstelde dat die heuvel de echte plaats van Golgotha zou zijn geweest.
Dit idee werd nog versterkt doordat men dichtbij een oud graf gevonden heeft, uitgehouwen in de rots en vermoedelijk daterend uit de eerste eeuw.
Ook de sterke overeenkomst met het terrein zoals dat in het Evangelie beschreven wordt, maakte dat vele vooraanstaande christenen van die tijd inderdaad aangenomen hebben dat hier de plaats is van het echte Calvaria.

De Graftuin geeft een duidelijk beeld hoe de plaats van de kruisiging en de begrafenis van Jezus er moet hebben uitgezien.
De eenvoud en de vredige sfeer maken de Graftuin tot een goede plaats voor gebed en overdenking. Er zijn nu ook plaatsen gemaakt, waar pelgrimsgroepen kunnen zitten om te bidden of overdenking houden.
Tegelijk met ons waren er 2 Indonesische groepen (één, uit Jakarta de andere uit Surabaya) ook in de Graftuin.
Geweldig, bekende liederen te horen zingen in de taal die je zelf spreekt.

Foto’s © Ahiolo
Via Dolorosa – Jeruzalem
Bethesda – Graftuin

Naar startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s