2e Pelgrimstocht in Israël 2010 – 8

Dag 7. 9 mei 2010Te gast bij ds. Jossi Ben Zvi

Het is zondag 9 mei. Vanmorgen vroeg wandelden we van ons hotel naar de kerk van ds. Jossi Ben Zvi. Ds. Jossi Ben Zvi is een Messias belijdende Jood en leidt als predikant de kleine Bath-Sion gemeente in Jeruzalem.

Messias belijdende Joden behoren tot een godsdienstige groepering die Jezus als de door God in de Bijbel beloofde messias (christelijke opvatting) beschouwen en combineren in hun geloofsleven aspecten uit zowel het christendom als het jodendom. Door hun geloof in Jezus (Yeshua of Jesjoea) als de Messias zouden Messiasbelijdende Joden in strikte zin als christenen kunnen worden aangemerkt, maar deze term wordt door hen liever vermeden.

Van buitenaf is het niet te zien dat binnen een kerk is gevestigd

Formeel gesproken behoren ze echter tot het christendom. Zelf vinden ze dat ze (ook) tot het jodendom behoren, maar omdat Jezus door het jodendom niet als messias wordt erkend, beschouwt het jodendom hen als een christelijke sekte.

Het was een pittige wandeling van ongeveer 40 minuten. Toen we voor een kleine boekenwinkel stopten, zei een van onze reisgenoten: ‘We zijn er, hier is het’.
Van buitenaf is het niet te zien dat binnen een kerk is gevestigd. We moesten de boeken- cq souvenierwinkel door en dan de trap op en dan, dan kwamen we in een echte ‘huiskerk’. De kerkruimte is niet groot maar heel knus en goed genoeg voor ongeveer 60 mensen.

Ds. Jossi Ben Zvi is getrouwd met een Nederlandse vrouw, ook handig, want de dienst, die in het Hebreeuws werd gehouden, vertaalde ze vloeiend in het Nederlands. Het was een verrijking om de preek te horen vanuit de Joodse visie op de bijbel.
De liederen, die we zongen hadden we zelf gekozen uit onze meegenomen liedbundel ‘Zingend onderweg’. In een nog kleinere ruimte op de begane grond gebruikten we later onze lunch. Het was immers onze vrije dag waardoor na de lunch ieder zijn gang kon gaan.

The Rampartswalk
René onze, geestelijke reisleider, had voorgesteld om met de sportievelingen in de groep, een wandeling te maken op de muur van de Oude Stad van Jeruzalem. The Rampartswalk.
Deze wandeling staat nergens in reisgidsen vermeld.

Na onze (Ineke’s en mijn) wandeling op de Chinese Muur, tijdens de Olympische Spelen 2008 in Beijing, bezoek aan de Berlijnse Muur, 20 jaar na Die Wende, maakt de wandeling op de muur van de Oude Stad van Jeruzalem onze ‘Wall adventure’ compleet.

De huidige imposante muren van Jeruzalem zijn afkomstig uit verschillende bouwperioden. Zij werden in hun hedendaagse vorm door de Turken onder leiding van hun beroemde sultan Suleiman de Grote in 1542 herbouwd.
In deze muren, die een omtrek hebben van 4 km en gemiddeld 12m hoog zijn, bevinden zich 34 torens en 8 poorten. Binnen deze muren ligt de Oude Stad Jeruzalem.

Vanaf de Jaffa Poort wandelden we de Noordelijke route naar de Leeuwen Poort. Jaffa Poort, al eeuwenlang de belangrijkste ingang van de Oude Stad. Het is nu de ingang naar de Joodse Wijk. In het Arabisch wordt de poort Bab el-Khalil genoemd (poort van de geliefde), naar aartsvader Abraham.

Leeuwen Poort. Volgens een legende ontving Suleiman de Grote in een droom een bevel van twee leeuwen een muur om de Heilige Stad te bouwen voor de bescherming van de inwoners. Suleiman gehoorzaamde en liet de poort versieren met aan elke kant twee leeuwen.

Door de christenen wordt deze poort de Stephanuspoort genoemd, omdat Stephanus hier dicht in de buurt gestenigd zou zijn. (Handelingen 6:8-15 en 7:1-60)

Damascus poort

Onderweg passeerden we o.a. de Damascus Poort, Herodes Poort en de mooiste poort van het Oude Jeruzalem is de Damascus Poort. Zij diende vroeger als koninklijke toegangspoort tot de binnenstad. In het Arabisch heette zij Bab el-Na’asar, dat ‘Triomfpoort’ betekent.

Een brede weg leidde van hier naar Sichem, de oude hoofdstad van Samaria, en vandaar naar Damascus. In het Hebreeuws wordt de poort Sha’ar Schèm genoemd: Sichempoort). Herodes Poort. Deze poort leidt rechtstreeks naar de Arabische wijk van de Oude Stad. De naam kreeg de poort van christelijke pelgrims. De poort leidt namelijk naar een Arabisch huis waar volgens de overlevering koning Herodus gewoond zou hebben.

Tijdens deze muurwandeling kregen we een betere indruk van de Oude stad. De Oude stad behoort al sinds 1981 tot het werelderfgoed.

De buurt wordt opgedeeld in vier kwartieren: het Moslimkwartier, het Christelijk kwartier, het Joods kwartier en het Armeens kwartier.
In de Oude Stad staan verschillende gebouwen, die voor drie verschillende godsdiensten van groot belang zijn: de Klaagmuur, de Heilig Grafkerk, de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee.

Vanaf de muur hadden we mooi uitzicht op de rotsachtige heuvel, die heel erg lijkt op een menselijke schedel. De Britse generaal Cordon stond in 1883 ook op deze muur, toen hij deze rots zag. Hij veronderstelde dat die heuvel de echte plaats van Golgotha zou zijn geweest.
Boven op de Leeuwen Poort keken we op naar de Olijfberg met op de voorgrond de tuin van Gethsémané met de Kerk van alle Naties.

Een mooie ‘Wall adventure’ een echte aanrader. Het was al tegen de avond toen we van de Oude Stad naar ons hotel terug liepen.

Foto’s © Ahiolo
Te gast bij ds. Jossi Ben Zvi
The Rampartswalk

Naar startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s