2e Pelgrimstocht in Israël 2010 – 1

Wat in het vat zit, verzuurt niet.
Sinds eind mei vorig jaar, staan er stukken over onze 2e Pelgrimstocht in Israël 2010, (bijna) klaar op de plank. Door verschillende redenen, had ik ze (nog) niet kunnen plaatsen. Maar nu, nu moet het toch gebeuren, immers: ‘Wat in het vat zit, verzuurt niet’.

Van 3 mei tot en met 13 mei 2010 waren we met een groep van 41 pelgrimgangers naar Israël gegaan.
Dit is de 2e Pelgrimsreis, die vanuit de Nederlands Hervormde wijkgemeente Ontmoetingskerk uit de wijk Schollevaar in Capelle aan den IJssel  i.s.m. Drietour Reizen Driebergen organiseert.
10 dagenlang trokken we samen door het Heilige Land Israël.
Lief en leed, (persoonlijke) ervaringen, emoties met elkaar gedeeld, de heilige en minder heilige plaatsen bezocht. Zo, groeide je in een korte tijd naar elkaar, dat het een hechte familie-gevoel gaf.

Terugkomavond
Terwijl de dames van de organisatie koffie, thee en alle andere lekkere hapjes klaarzetten, waren Aad en Onno hard bezig met het avondprogramma. Aad en Onno zijn de organisatoren van de Ontmoetingskerk, die samen met de reisorganisatie deze reis, voor ons mogelijk hebben gemaakt.
Op deze terugkomavond, op 27 augustus 2010, hebben we een compilatie van de gemaakte foto’s en een film-impressie van de reis gezien.
En geloof me, Onno heeft dagen nodig om uit meer dan 7000 foto’s deze compilatie samen te stellen.
De film die we zagen kwam uit handen van Peter. Peter is een echte vogelspotter. Naast de mooie beelden van Israël, werden we ook ingewijd in het rijk der vogelen. De laatste stond niet in onze reisgids, maar die krijgen we er gratis bij.
Deze mooie foto’s en film brachten ons terug naar het begin van deze onvergetelijke Pelgrimsreis, die op 3 mei 2010 al heel vroeg begon in de Ontmoetingskerk in Capelle aan den IJssel.Het vertrek
In de kerkruimte zaten we met ongeveer 50 reizigers en wegbrengers samen. En het was nog maar 06.00 uur. Zoals bij elke Pelgrimsreis hoort, komen de reizigers voor het vertrek bij elkaar om God te danken, loven en bidden om Zijn leiding tijdens de reis. Onze predikant en ‘geestelijke’ reisleider René van Loon las uit Psalm 121.

“Ik sla mijn ogen op naar de bergen, van waar komt mijn hulp? Mijn hulp komt van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft. Hij zal je voet niet laten wankelen, hij zal niet sluimeren, je wachter. Nee, hij sluimert niet, hij slaapt niet, de wachter van Israël. De Heer is je wachter, de Heer is de schaduw aan je rechterhand: overdag kan de zon je niet steken, bij nacht de maan je niet schaden. De Heer behoedt je voor alle kwaad, hij waakt over je leven, de Heer houdt de wacht over je gaan en je komen van nu tot in eeuwigheid”. (De Nieuwe Bijbelvertaling, NBV)

Psalm 121 is een pelgrimslied.
De dichter van deze psalm is onderweg naar Jeruzalem. Hij is op weg naar Jeruzalem om God te ontmoeten. De pelgrim heeft een lange voet-reis voor de boeg.
Hij is op weg van Jericho, dat in het diepe Jordaandal ligt, naar Jeruzalem, dat op de berg Sion ligt.
Op heel deze lange weg, ziet hij Jeruzalem niet. Pas op het laatste moment van de reis, als hij die laatste bergtop over is gegaan, als hij de Olijfberg is overgegaan, pas dan….. dan ziet hij Jeruzalem. De weg van Jericho naar Jeruzalem is niet alleen erg lang, maar het is ook een onveilige weg.

Gelukkig voor ons is dit géén voet-reis naar Jeruzalem. De bus bracht ons naar de luchthaven Amsterdam Schiphol, vanwaar we met de vliegmaatschappij ELAL naar luchthaven Tel Aviv Ben Gurion vlogen. In Tel Aviv stond onze gidse Danja Saidel-Keesing te popelen om ons te ontmoeten. 3 jaren geleden hadden we Danja ook als gidse en sindsdien is er meer dan zakelijke relatie ontstaan tussen Danja en de pelgrimsgroep uit Capelle aan den IJssel.
De busrit van Tel Aviv Ben Gurion naar Leonardo Hotel in Tiberias duurde ongeveer 2 uren. Het was al tegen de avond toen we daar aankwamen. De rest van de dag of liever gezegd van de avond gebruikten we om uit te rusten na zo’n lange reis. Sommigen waren gaan zwemmen, anderen gingen wandelen naar het centrum van de stad.

Foto’s © Ahiolo
Vertrek – Hotel Leonardo in Tiberias

Naar startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s