2e Pelgrimstocht in Israël 2010 – 2

Dag 2. 4 mei 2010 – Rondom Tiberias. Heel vroeg waren we van ons hotel in Tiberias vertrokken. We reden in de Noordelijke richting langs de Westelijke oever van het meer van Galilea. Onze eerste bestemming was de berg der zaligsprekingen. Net buiten Tiberias reden we langs een voor mij, nietszeggend dorpje El-Mejdel, totdat René ons attendeerde dat Maria Magdalena in dit dorpje werd geboren.

De berg der zaligsprekingen
Het was daar erg druk toen we aankwamen. Dat was duidelijk te merken op het parkeerterrein, nauwelijks een plekje vrij voor onze bus.
Honderden pelgrimgangers, individueel of in groepen zochten een plekje in de schaduw, waar ze rustig konden zitten om te lezen en of luisteren naar het evangelie over de bergrede uit Lucas 6:17-49.
Jezus begon Zijn onsterfelijke woorden van de acht zaligsprekingen met de prachtige spreuk: “Gelukkig jullie die arm zijn, want van jullie is het koninkrijk van God.”

Later ging ik op een bankje zitten, in de achthoekige “Kerk der Zaligsprekingen”, die in 1937 door de Franciscanen werd gebouwd.
Ik sloot mijn ogen en probeerde al de menigte en drukte om me heen weg te denken. Visualiseer het uitzicht over het Meer, de heuvels er om heen, de lucht en de zon, de bomen en de weiden, de bloemen en het zingen van de vogels.
Een stil moment, dan, dan hoor ik de evangelie over de bergrede in mijn gedachten.
Ja… dit is het wat ik met deze pelgrimsreis wil ervaren. De bijbel tot leven brengen.

Uniek was de wandeling er na, vanaf de berg der zaligsprekingen naar de bus, die beneden onder aan de heuvel op ons wachtte. Wat een heerlijke ervaring… de warmte van de zon, de wind op je bezwete lichaam, het geweldig mooi uitzicht op het spiegelgladde Meer.
Met de bus van de berg der zaligsprekingen naar Cafarnachum of Kapernaüm duurt maar enkele minuten.

Uitzicht op het spiegelgladde Meer

Cafarnachum of Kapernaüm.
Hier in Cafarnachum of Kapernaüm bevinden zich o.a. de resten van Synagoge en het huis van Petrus.
‘Boven’ de resten van het huis van Petrus was een achthoekige kerk gebouwd. Deze kerk ‘Primaat van Petrus’ herinnert ons aan de woorden die de Heer Jezus tot Petrus sprak: “En ik zeg je: jij bent Petrus, de rots waarop ik mijn kerk zal bouwen”.
Op dit fundament is volgens de katholieke kerk de paus de rechtmatige opvolger van Petrus.
Binnen in de kerk kan men door een achthoekige ‘glazen’ vloer, de resten zien van het huis van Petrus.
Dat het hier het huis van Petrus moest zijn, hadden de archeologen vastgesteld. Ze vonden in het huis veel vishaken en munten uit de tijd Christus. Wat aangeeft dat er een visser gewoond moest hebben. Inscripties uit de eerste eeuw, waaruit vroeg christelijk respect blijkt voor deze locatie als de woning van Petrus, lijken deze veronderstelling te staven.

Boottocht op het meer van Galilea.
Van Kapernaüm reden we naar kibboets Ginosar, vanwaar we een boottocht maakten op het meer van Galilea.
In de winter van 1986 bereikte het waterniveau van het Meer van Galilea het laagste peil, dat ooit werd gemeten.
Toen vond men een gaaf bewaard overblijfsel van een boot uit de tijd van Jezus. Naar dit model werden de replicaten gebouwd, alleen vele malen groter, en werden Jezus-boot genoemd. Lees meer over Jezus-boot.

Aan de kade van de Yigal Allon Museum in Ginosar, lagen enkele Jezus boten klaar. We stapten in één van deze boten.
Langzaam lieten we de kibboets Ginosar achter ons liggen en voeren richting Tiberias. Aan boord werd de Nederlandse vlag ten top gehesen, terwijl iedereen opstond en uit volle borst het Wilhelmus zong.
Het water was erg rustig, maar in de middag wil het wel eens spoken op het meer. Het meer ligt immers 200 meter onder de zeespiegel.
En soms komen er valwinden uit het Westen over de heuvels van het Meer en ‘vallen’ op het meer. Zodoende kan het hier flink spoken.

Hotel Leonardo in Tiberias

Halverwege onze boottocht, midden op het Meer, werd de motor van de boot afgezet. Het Meer was nog steeds rustig, geen zuchtje wind te bekennen. Geen geronk van de motor.
Een stil moment ….. ieder in zijn of haar eigen gedachten verzonken.
Met het uitzicht op de groene heuvels van de berg der Zaligsprekingen dacht ik aan het verhaal uit Marcus 4: 35-41 over geloof en ongeloof.

In de verte zagen we de haven van Tiberias. In het restaurant, dat op enkele meters van de kade staat, gebruikten we onze lunch. Voor sommigen stond ‘Petrus-vis’ op het menu. Deze zoetwatervis is uniek voor het meer van Galilea en wordt hier veel gegeten.
Al in de bijbel wordt over deze vis gesproken, zoals o.a. in het verhaal van de wonderbaarlijke vermenigvuldiging van de broden en de vissen in Tabcha.

De berg Tabor
Na de lunch reden we in de Zuid Westelijke richting, naar de berg Tabor. De berg Tabor verheft zich 488 meter boven de vlakte van Zuid-Galilea en ligt 570 m. boven de zeespiegel. Het is de meest schilderachtige en in het oog vallende berg in Galilea.
Van de top van de berg hebben we een schitterend uitzicht over het Jizreëldal. In het zuiden liggen de bergen van Samaria, die zich uitstrekken van Karmel tot Gilboa. In het noorden, de bergen van Galilea, de Golanhoogte en boven alles uit verrijst in de verte de besneeuwde top van de berg Hermon.
In de Psalmen werden deze bergen reeds bezongen: “Tabor en Hermon juichen in Uw Naam!” (Psalm 89:13)

Voor Israël is de berg Tabor een heilige plaats. Hier versloeg Barak, geinspireerd door de profetes Debora, het sterke Kanaänietische leger van Sisera. (Rechters 4:6-23)
Het Arabische dorp “Daburieh” is genoemd naar profetes Debora.
Voor de christenen is de Tabor de “berg der verheerlijking”. Jezus met zijn dicipelen Jacobus, Johannes en Petrus beklommen de berg Tabor om te bidden. Terwijl Hij aan het bidden was, veranderde de aanblik van zijn gezicht en werd zijn kleding stralend wit.
Lees verder Lucas 9:28-36.

De Basiliek der verheerlijking

De Basiliek der verheerlijking.
Op de top van de berg werd in het jaar 1924 door de Franciscanen De Basiliek der verheerlijking gebouwd op de ruïnes van vroegere kerken, een Byzantijnse en een Kruisvaarderskerk.

De oude delen zijn nu een deel van de nieuwe bouwstructuur. De Grieks-orthodoxe kerk staat dichtbij de basiliek van de Franciscanen.
Hij werd gebouwd bij de grot van Melchizedek. In het bijbel-verhaal ontmoette Abraham hier, bij zijn terugkeer uit de oorlog Melchizedek, de koning van Salem. (Genesis 14:18).
De Griekse kerk is toegewijd aan de profeet Elia.

De rit naar de top.
De rit naar de top van de berg is op zich een avontuur. De weg is erg smal, stijl en zit vol met haarpin bochten. Het lijkt wel een zwarte slang, die kronkelend naar de top van de berg kruipt. Daardoor kunnen de grote bussen niet naar boven rijden.
De kombi-bussen transporteren de bezoekers vanaf het busstation op en af. Voor de chauffeurs die de hele dag de berg op en af rijden, zijn deze ritten: routineklussen.
Daarom komt hun rijstijl zo nonchalant over bij de passagiers, vooral als zij naar buiten in de diepte kijken.

Foto’s © Ahiolo
Berg der Zaligsprekingen
Kapernaüm – Boottocht op het meer van Galilea
Berg Tabor

Naar startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s