2e Pelgrimstocht in Israël 2010 – 4

Dag 4. 6 mei 2010Het Nationaal Park van Beit She’an
We lieten Galilea achter ons om via de Dode Zee naar Jeruzalem te gaan. Maar niet, zonder eerst een bezoek te brengen aan Beit She’an.
Deze stad dateert van minstens 5000 jaar terug en is vele malen herbouwd. Beit She’an is behalve één van de oudste steden van Israël ook archeologische vindplaats met indrukwekkende ruïnes. Het Nationaal Park van Beit She’an.
Pilaren met prachtig beeldhouwwerk, straten van ver voor de jaartelling, een mooi amfitheater en vele, vele brokken van al dan niet bewerkt puin.

Op de heuvel bij de opgravingen, staat een dode maar heel beroemde boom. Voor de filmopname van Jesus Christ Superstar heeft Judas zich aan deze boom opgehangen.
Na onze koffie, waren we met enkele sportievelingen de Tel Beit She’an opgegaan om de ‘dode’ boom van dichtbij te bekijken.

Beit She’an heeft geleden onder vele veroveringen, zoals ongeveer 3500 jaar geleden door de Egyptenaren. Een paar honderd jaar later werd het veroverd door de Filistijnen (zij waren het die het lichaam van Saul vastmaakten aan de muur van Beit She’an na de beroemde slag op de berg Gilbo’a: 1 Samuel 31:8-11.
Beit She’an werd een deel van de koninkrijken van David en Salomo, en werd uiteindelijk door brand verwoest, naar men aanneemt veroorzaakt door de koning van Assyrië (in 732 voor onze jaartelling).

Het Nationaal Park van Beit She’an – Palladiusstraat

Drijven op de Dode Zee
Via de Jordaandal reden we naar onze volgende bestemming de Dode Zee. Hier gaan we natuurlijke wetten doorbreken: ‘op het water drijven’.
We reden van Noord naar Zuid met de woestijn aan onze rechter- en aan de linkerkant de rivier Jordaan. Halverwege onze busreis passeerden we de traditionele doopplaats in de Jordaan, waar Jezus door Johannes de Dooper gedoopt werd.

De Dode zee ligt tussen de Jordaanvallei in het noorden, de bergen van Moab in het oosten, de Arava-vallei in het zuiden, en de bergen van Judea in het westen.
Het meer kreeg waarschijnlijk de naam Dode Zee omdat door de hoge concentratie van mineralen er geen direct zichtbare levende organismen in voorkomen (wel microscopisch).

Bij Neve Medbar aan de Dode Zee stopte de bus. We konden hier op het water drijven.
Het was heel gezellig op het terrein. Onder de parasols zaten enkele jongens muziek te maken en de anderen dansten er om heen. Toen ik voorbij kwam, haalden ze mij erbij om mee te dansen, wat tot grote vreugde leidde.

Wat een bijzonder ervaring was dat om te merken dat je op het water dreef. Voor velen was dit het hoogtepunt van de dag.
Alleen, uit het water komen zorgde voor enige problemen, zachte bodem in combinatie met gladde zwarte zwavel waren verantwoordelijk voor deze uitglijpartijen.

Neve Medbar – de Dode Zee

Ons einddoel voor vandaag is het Hotel Caesar in Jeruzalem. Onderweg stopten we bij een uitzichtspunt om het St. George-klooster, die beneden ons ligt te bewonderen. Toen we Jeruzalem in de verte zagen zette de chauffeur een cd op, waarop iedereen spontaan mee zongen.

Yerushalayim Shel Zahav” voor sommigen van ons was dit een emotioneel moment…
Ieder in eigen gedachten verzonken, zo reden we de Olijfberg op om te genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Foto’s © Ahiolo
Beit She’an
Lunchen in de woestijn – Drijven op de Dodezee
Op naar Jeruzalem

Naar startpagina

3 Reacties op “2e Pelgrimstocht in Israël 2010 – 4

 1. Lieve Annis,

  Wat een geweldig verslag weer! Elk hoofdstuk heeft indruk op mij gemaakt! Bij het lezen van de verslagen heb ik toch ook wel een momenten van stilte en overdenking ervaren. Zeker bij het lezen van 6B de Kruistocht.
  Het besef dat wij als mensen op deze aarde ons “pad” bewandelen, met vallen en opstaan, is dan toch niks vergeleken bij wat Hij heeft moeten ervaren. Bij een wat minder mooie levenservaring kunnen wij ons met “dit gebeuren” in onze gedachte troosten wat ons sterker zal maken.
  Nogmaals mijn complimenten Annis ennuhh…Geweldig ook deze foto van Ien en ma!
  Ik kijk uit naar het vervolg. Dikke kus Nel!

 2. Lieve Nel,
  bedankt voor je reactie. Inderdaad wat we in onze levenspad tegenkomen is niets te vergelijken met wat de Here Jezus (voor ons) gedaan had. Wat een geweldige Paasgedachte.
  p.s. op de foto: zus Cel Muskitta en Ien drijvend op de Dode Zee.
  Liefs je zwager.

 3. Ooooh …ik dacht het ma was? Ze lijkt toch sprekend op haar zoals op de foto! Was ma toen niet mee? Of was het een ander jaar? ‘kBen het helemaal kwijt anyway…leuke foto(s) Groetjes XXX Nel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s