Beleef de Molukse Cultuur in Zeewolde

Op 2 juli 2011, begint de zomervakantie in Zeewolde met een feestelijke culturele dag. Deze dag staat geheel in het teken van de Molukken..
Hiermee hoopt de organisatie, een comité bestaande uit Gerrit Wolthuis van SAZ, Agnes van Soelen, Annette Stender en Heleen Panhuis namens de VCZ en uit de Zeewoldense Molukse Gemeenschap : Nan Pormes, Frits Tampung, Mary Ballast- Corputty, Ciska Luif en Hetty Fanger, cultuur van buiten naar binnen te halen.

FlyerMDa

Het doel van deze dag is om op een toegankelijke manier kennis te maken met diverse culturen.
In dit geval de Molukse cultuur met al haar tradities. De ingrediënten zijn muziek, culinair eten, mode, kunst en reizen. Door dit cultureel evenement wordt de interculturele kaart van Zeewolde vergroot en het blikveld op intercultureel gebied verruimd.
Het thema van de dag is Beleef de Molukse Cultuur en het gaat dus om een kennismaking met de Molukse cultuur. Voor sommigen, een hernieuwde kennismaking, een dag waarin de Molukse eigenheid in beeld wordt gebracht.
Zoals traditionele dansen van verschillende eilanden.

Programma
Op het programma staat o.a. een expositie, die het comité in bruikleen krijgt van het Moluks Historisch Museum. Deze expositie geeft in woord en beeld de geschiedenis en ontwikkelingen weer van de ruim 12.000 Molukkers die in 1951 naar Nederland kwamen, tot en met nu.
Verder kan er die dag geproefd worden van Molukse specialiteiten, afgewisseld met dansvoorstellingen, een modeshow en natuurlijk veel muziek.
Optredens van Molukse top artiesten zoals Julya Lo’ko & Erwin van Ligten, Massada, kraampjes met traditionele ( Molukse) eten e.d. Modeshows in de vorm van Molukse klederdracht en workshops over de Molukken.

60 jaar in Nederland
‘Tevens willen wij stilstaan bij het feit dat tussen maart en juni 1951 in totaal 12.500 Molukkers per schip in Amsterdam en Rotterdam arriveerden.
60 jaar geleden waren zij de eerste grote etnisch minderheidsgroep die Nederland kende. Hun overkomst was een tijdelijke oplossing voor de politieke problemen in Indonesië die ontstonden na de soevereiniteitsoverdracht en de opheffing van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL).
Vanuit de tijdelijkheidsgedachte worden de Molukkers opgevangen in aparte woonoorden, veelal oude doorvoerkampen van de Duitsers.
Van een snelle terugkeer blijkt later geen sprake. Vanaf 1956 richtte de Nederlandse overheid het beleid op langer verblijf wat uiteindelijk tot integratie zou moet leiden. Geïntegreerd zijn ze, desondanks weten vele Nederlanders niet van deze 60 jarige geschiedenis’. aldus Nan Pormes.

Programma overzicht
12.00 uur: opening
12.15 uur: Openingsdans
13.50 uur: Zanggroep met traditioneel Molukse volksliederen
14.25 uur: Molukse folkloristische band
15.10 uur: Tifa Groep
15.30 uur: Julia Lo’ko en Erwin van Ligten
16.00 uur: Modeshow
16.30 uur: Molukse dansgroep
17.00 uur: Massada
18.30 uur: Einde

Lokatie: Centrum (Kerkplein) van Zeewolde

Routebeschrijving Molukse dag in het centrum van Zeewolde
Vanaf Utrecht de A28 richting Zwolle, afslag 9 Nijkerk/Zeewolde nemen. Over de brug bij de 1ste rotonde rechtsaf N705 richting Zeewolde. Volgende rotonde rechtsaf en daarna de weg volgen. U komt dan vanzelf in het centrum uit.

Vanaf Utrecht de A27 richting Almere/Lelystad, afslag 36 Almere stad/Zeewolde nemen. Onderaan de afslag rechtsaf richting Zeewolde N305 volgen tot aan de stoplichten. Hier rechtsaf de N705 op. Bij de 2de rotonde linksaf en daarna de weg volgen. U komt dan vanzelf in het centrum uit.

Naar startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s