Egypte 2011 – Nijlcruise 2

Egypt Deze 15-daagse combinatiereis, van 10 juni tot en met 24 juni 2011, is een ideale vakantie om de Egyptische historie en cultuur te ontdekken en tevens te genieten van een heerlijke week aan de zonnige stranden van de Rode Zee. De eerste week maken we kennis met de rijke en mystieke geschiedenis van het oude Egypte tijdens een 8-daagse Nijlcruise.
Daarna vliegen we naar Sharm el Sheikh om een week zonvakantie aan de Rode Zee te houden.

12 juni 2011Bezoek aan de Westoever van Luxor.
Na de periode van de piramides zijn de oude Egyptenaren overgegaan tot het begraven in graftombes.
De Egyptenaren zagen de Westoever van de Nijl als het rijk der ‘doden’, omdat de zon hier ondergaat. Door zich hier te laten begraven, hadden ze het idee, iedere dag bij zonsopkomst in het Oosten, herboren te worden.

Het dal der koningen
Het dal der koningen, een dodenstad, was bijna 500 jaar lang de begraafplaats van de farao’s (waaronder Tutanchamon).
Het dal der koningen ligt in een woestijnachtig gebied, dus ook warmer dan elders. Ons bezoek aan deze prachtige koningsgraven, begon daarom heel vroeg. In drie van de graven waren we binnen geweest, deze zijn nog helemaal in tact. Heel bijzonder zijn de mysterieuze wand- en plafondschilderingen, reliëfs en de zuilengangen.
Het dal der koningen is als het ware een openluchtmuseum en neemt een zeer belangrijke plaats in de Egyptische geschiedenis.
De belangrijkste historische opgravingen en overblijfselen zijn hier te vinden.

Tempel van Hatshepsut
Ook aan de Westoever, niet ver van het dal der Koningen bevindt zich de tempel van Hatshepsut. Hatshepsut was de enige vrouwelijke farao die Egypte kende.
Zij was getrouwd met Tuthmosis II, maar aangezien hij overleed nog voordat Hatshepsut hun zoon gebaard had nam ze de zaken voor de nog zeer jonge opvolger Tuthmosis III waar. Echter toen Tuthmosis III oud genoeg was om zelf te regeren weigerde ze de macht uit handen te geven.
In haar zevende regeringsjaar, begon ze aan de bouw van deze terrasvormige tempel. Ze liet het bouwen op de heilige plek Bahari.

IMG_3248 klTempel van Hatshepsut

Kolossen van Memnon
Op de terugrit naar de boot hielden we een fotostop bij de Kolossen van Memnon. Memnon was een Griekse held. Deze 2 enorme beelden van zo’n 20 meter hoog waren van kwartsiet gemaakt zo’n 3400 jaar geleden door Amenhotep III.
Oorspronkelijk stonden deze twee standbeelden aan de poort, als bewakers van de dodentempel van farao Amenophis III. Deze tempel was destijds een van de grootste met zijn 35 hectare.

Pinprobleem Na verschillende keren geprobeerd te pinnen, reden we onverrichte zaken naar de boot terug.
De gids vertelde ons dat in vele pinautomaten in Luxor, niet veel geld in zit zodat als er een paar mensen geweest was, er weinig overblijft voor de volgende klant, waardoor pinproblemen ontstaan. Gevolg, pincode geblokkeerd.

Van Luxor naar Assoean
Stipt 13.00 uur gooien de matrozen de trossen los van Princess Sarah en lieten we Luxor achter ons. We voeren in de Zuidelijke richting. Eindbestemming was Assoean.
2 nachten hadden we in Luxor geslapen. Toen we van de kade ‘los’ waren, zagen we pas hoeveel cruiseboten er aan de kade lagen.
Wegens minder toeristen konden ze niet uitvaren: het personeel, dat naar huis was gestuurd, geen werk, geen inkomen’ wat een ramp.

Hoe meer we naar het Zuiden voeren, hoe groener de omgeving werd. Bananenplantage’s, maisvelden afwisselend met palmengroepen, schoven van ons vandaan.
Het suizend geluid van het water onder de boot, de zachte wind, die nieuwsgierig ons kajuit binnensloop, zorgden ervoor dat we ‘gedwongen’ voelden om een siësta te doen.

IMG_3302 klPrincess Sarah geënterd

Na tijdje varen, merkten we dat de boot haar vaart minderde.
Dat kwam omdat we over enkele minuten door de sluis van Esna moesten.
Plotseling hoorde ik een hard geluid, alsof er iets tegen de boot werd gegooid. daarna veel geschreeuw van …’hallo..hallo’.
Toen ik uit het kajuitraam naar buiten keek, zag ik dat er 4 roeiboten aan elkaar, Pricess Sarah hadden geënterd.
In elke roeiboot zaten er 2 tot 3 jongens. Het waren verkopers, die hun waar aan de passagiers probeerden te verkopen.
Oogluikend werd deze actie toegestaan. Ondanks dat er veel passagiers deze actie onverantwoord vonden, had het toch indruk op ze gemaakt.
Het was een goede gelegenheid om foto’s van ze te maken en bovendien had je daardoor een leuk verhaal voor thuis of op een verjaardag.

Op het zonnedek was het inmiddels gezellig druk, de temperatuur was gedaald tot niveau ‘aangenaam’. De zon stond laag aan de Westoever van de Nijl.
De lucht kleurde zich oranje-rood en werd donker en donkerder en de zon ging langzaam onder.
Het einde van alweer een onvergetelijke, ervaringrijke dag in het land der farao’s.

Canoneos40d_front_2 Foto’s© Ahiolo

Westoever van Luxor
Tempel van Hatshepsut – Kolossen van Memnon
Van Luxor naar Assoean – Princess Sarah geënterd

Naar startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s