Project: Papua’s in diaspora

In maart 1942 capituleerde het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en werd heel Nederlands-Indië door Japan bezet. Ook Nederlands Nieuw-Guinea viel in Japanse handen, hoewel in het zuidelijk gelegen Merauke met zijn ondoordringbare oerwoud gedurende de hele oorlog de Nederlandse vlag bleef wapperen.

In 1943 kwam langs de noordkust van Nieuw-Guinea het Amerikaanse tegenoffensief op gang en de grote aanvoer en overslag van goederen en personeel had een grote invloed op de lokale bevolking. Nadat de Japanners waren verdreven, werd in de fase van herstel van het Nederlands bestuur, het ‘Papoea-bataljon’ opgericht.
Dit was de voorloper van het latere ‘Papoea Vrijwilligerskorps’, opgezet om de Papua-bevolking te betrekken bij de bescherming van de belangen van Nederlands Nieuw-Guinea, dat uiteindelijk in 1962 aan de Republiek Indonesië werd overgedragen.

In het kader van het oral history-project zijn interviews gehouden met Nederlanders, eerste generatie Papua- migranten, Indo’s en Molukkers. Allen bewaren herinneringen aan Nieuw-Guinea tussen 1940 en 1962.
Sommigen zijn er geboren, anderen hebben er gewerkt en gewoond. De geïnterviewden vertellen over hun uiteenlopende ervaringen tijdens de Japanse bezetting en gaan ook in op hun kinder- en schooltijd, hun tradities en hun migratiegeschiedenis.

PVrWKorpsStaatssecretaris P. J. S. de Jong tijdens een inspectie van het Papoea Vrijwilligers Korps in april 1962. Foto © :Reformatorisch Dagblad

Getuigen verhalen (interviews)
Geïnterviewde no. 24 is geboren op Seram op de Molukken. Zijn vader is onderwijzer en zendingspredikant. Zijn vader wordt in de 2e wereldoorlog gevangen genomen en door de Japanners ter dood veroordeeld, maar weet te ontsnappen. Na de oorlog blijkt dat zijn ouders in de oorlog een onderduiker onderdak hebben verleend.
In 1949 vertrekt hij met zijn familie naar Nieuw Guinea. Drie maanden na aankomst in Merauke overlijdt zijn moeder. Hij gaat bij kennissen van zijn ouders in Merauke wonen en gaat daar naar de lagere school. Hij gaat werken bij het meteorologisch instituut als weerwaarnemer en volgt daar een cursus voor. Hij gaat werken in Sorong, Biak, Manokwari en Tanah Merah en Wamena. Hij vertelt over de koloniale kant van het onderwijs en het werk, over de Papuaisering en over de Indonesische infiltraties.
Als gouvernementsambtenaar krijgt hij de keuze om na de overname door Indonesië in Nieuw Guinea op eigen risico te blijven of te vertrekken. In 1962 vertrekt hij naar Nederland. Daar aangekomen blijkt dat hij te weinig opleiding heeft om als weerwaarnemer te werken en alleen aangenomen wordt voor ongeschoold werk. Hij volgt de avond MULO en gaat uiteindelijk bij defensie werken.

De geïnterviewde maakt deel uit van de ervaringsgemeenschap van ooggetuigen van migratiegeschiedenis van Nieuw Guinea naar Nederland. (mijn zwager)

Geïnterviewde no. 25 is geboren in Ahiolo.. Haar vader is is onderwijzer en zendingspredikant en haar moeder staat voor de klas. Bij haar familie zijn 36 mensen ondergedoken geweest. Haar vader krijgt de opdracht van de zending om te vertrekken naar Nieuw Guinea, naar Merauke. Ze is dan 7 jaar.
Ze vertelt hoe een lagere school dag er uit zag. Haar moeder wordt hoofd van de eerste Europese lagere school in Merauke. (Ahiolo: zie de geplaatste reacties).
Geïnterviewde vertelt over perikelen rond toelating tot de school. Vervolgens is ze 4 jaar intern op de Primaire Middelbare school in Hollandia.
Daarna werkt ze 1 jaar op een zendingskantoor en wordt daarna toegelaten tot de kweekschool. Haar moeder heeft 44 dienstjaren. Men raadt haar aan, in verband met haar pensioen om naar Nederland te vertrekken. Vanuit Schiphol wordt de familie naar Wezep gebracht. In Nederland blijkt, dat al de diploma’s van geïnterviewde niet te worden geaccepteerd.

De geïnterviewde maakt deel uit van de ervaringsgemeenschap van ooggetuigen van een migratiegeschiedenis van Nieuw Guinea naar Nederland. (mijn zus)

Verhalen van de andere geïnterviewden

3e generatie Papua vrouwen in Nederland, tijdens de Nijmeegse Wandel 4-Daagse 2012

In Nederland leeft momenteel een Papuagemeenschap van 1500 mensen (onofficiële telling in 2011), bestaande uit drie generaties. De meesten van hen kwamen begin jaren ’60 naar Nederland als politiek vluchteling. Daarnaast bevinden zich Papua’s op andere plekken in de diaspora: in Zweden, Griekenland, Engeland, de Verenigde Staten, Australië, en verschillende gebieden in Oceanië (Fiji, Vanuatu, Solomons).
Voorheen verbleven Papua’s ook in Suriname en Senegal. De grootste groep gevluchte Papua’s buiten Papua zelf leeft in Papua New Guinea (15.000). In de Indonesische provincie Papua leven momenteel zo’n 2,8 miljoen mensen, van wie 55 procent bestaat uit de oorspronkelijke inheemse Papuabevolking.

Realisatie project: Stichting PACE
Tijdsbestek: 1940-2009
Locatie: Indonesië , Indië, Nederlands Nieuw Guinea
Onderwerpen: Papua’s, Papua Cultureel Erfgoed

Bron: Getuigen Verhalen

Naar startpagina

Een Reactie op “Project: Papua’s in diaspora

 1. Bedankt Annis, Mijn interview ontbreekt de geboorteplaats, en Ceram verkeerd geschreven. De rest is prima.
  Die onderduiker is een oom van Tete Suripatty, KNIL-telegrafist. Van Emmy is de lagere schoolnaam fout, Europees i.p.v. Algemene, dat werd verward omdat Emmy over de “uitzetting” uit de Europese Lagere School vertelde. Voor de rest akkoord. Bedankt! Groetjes!

  ***************************************************************
  Ahiolo:
  Tjak, bedankt voor je reactie in het gastenboek.
  * Het eiland Seram werd vroeger Ceram genoemd, ook wel Seran of Serang.
  * Wat interview 25 betreft, was inderdaad niet correct, moeder was schoolhoofd van de Openbare Lagere School, (later kreeg deze school de gradatie B, omdat Europese Lagere School was erbij gekomen. Uiteraard kreeg de E.L.S. de gradatie A).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s