‘Verget ons niet’ – boek over het P.V.K. (1961-1963)

‘Verget ons niet’, boek over het Papoea Vrijwilligers Korps (1961-1963)

In het Legermuseum in Delft is op 23 februari 2011 het boek ‘Verget ons niet’ over het tweejarig bestaan van het Papoea Vrijwilligers Korps (PVK) gepresenteerd.
Op 23 februari 2011 was het exact 50 jaar geleden dat koningin Juliana het Koninklijk Besluit tekende over de instelling van een Papoea Vrijwilligers Korps (1961-1963).
Papua-soldaat Mareret schreef de woorden ‘Verget ons niet’ begin 1963 aan zijn voormalige pelotonscommandant in Nederland. De auteur van het boek, conservator van het Legermuseum Casper van Bruggen, hoopt met het boek aan deze hartenkreet gehoor te geven en het PVK aan de vergetelheid te onttrekken.

Marginale publicaties Een speurtocht naar dia’s uit 1962 over de strijd op Nieuw-Guinea tegen Indonesische infiltranten, bracht de auteur in 2004 in aanraking met het PVK.
De dia’s vormden, samen met onder meer persoonlijke notitieboekjes, documenten en buitgemaakte uitrusting, aanleiding voor een artikel over de krijgsverrichtingen van 1e luitenant der Infanterie G.B. Hollard, als pelotonscommandant bij het PVK in 1962.

Op zoek naar literatuur over dit intrigerende korps bleek dat er slechts marginaal over was gepubliceerd. Meer dan een enkel hoofdstuk in boeken over het Korps Mariniers en enkele losse artikelen waren er niet te vinden. Het idee om aan die veronachtzaamde status wat te veranderen, werd op dat moment geboren. Naast een oprichtingsrapport, patrouille-verslagen en aanvullende documenten, volgden al snel de eerste contacten met diverse oud-kaderleden. Uit de eerste hand konden zij over hun ervaringen bij het PVK vertellen.

PVK 1

PVK basis voor toekomstig leger
Op 23 februari 1951 tekende koningin Juliana het Koninklijk Besluit nummer 62, inhoudende de instelling van een Papoea Vrijwilligers Korps. Dit korps vormde ons vijfde krijgsmachtdeel. Het moest de basis gaan vormen voor het leger van een onafhankelijk West Nieuw-Guinea. Onder leiding van kolonel der Mariniers W.A. van Heuven, met een kader samengesteld uit zowel marine-, landmacht- als luchtmachtpersoneel, kreeg het Papoea Vrijwilligers Korps (PVK) in 1961 snel vorm. Indonesië maakte al sinds 1950 aanspraak op Nederlands Nieuw-Guinea en begon in 1962 met militaire infiltraties, in voorbereiding op een grotere aanval. Het PVK werd versneld ingezet; de Papua’s streden zij aan zij met Nederlandse militairen van het Korps Mariniers, het 6e Infanterie Bataljon (Oranje Gelderland) en het 41e Infanterie Bataljon (Stoottroepen).

Nederlands Nieuw-Guinea ging echter politiek verloren en kwam in handen van Indonesië, wat tevens het einde betekende voor het PVK. Door ‘Verget ons niet’ krijgt dit korps een plek in de Nederlandse militair-historische geschiedschrijving.

‘Verget ons niet’, het Papoea Vrijwilligers Korps (1961-1963)
Uitgeverij Aspekt
ISBN: 9789461530042
Prijs: € 22.95

Naar startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s