KRO De Reünie de 100ste uitzending

Uitzenddatum: 13/11/2011

De honderdste uitzending van KRO De Reünie is een special over enkele van de vele Molukkers die opgroeiden in woonoord Schattenberg, het voormalige Kamp Westerbork. Begin jaren vijftig waren hun ouders daar na aankomst in Nederland ondergebracht. Presentator Rob Kamphues praat met hen over hun ervaringen en hoe hun leven verder is gelopen.

Het is precies 60 jaar geleden dat 4000 Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen tijdelijk naar Nederland kwamen. Ze werden in verschillende kampen geplaatst. Kamp Schattenberg, vlakbij Assen, was een van de grootste kampen. In deze special brengt De Reünie een aantal Molukkers van de tweede generatie bij elkaar, die hun jeugd samen op Schattenberg hebben doorgebracht.

Philip Nanuru werd vlak na aankomst in Nederland geboren. Als jongetje was hij een fanatieke voetballer. Ten tijde van de Molukse treinkapingen in de jaren ’70 speelde hij als enige Molukker bij het volledig blanke Asser Boys. Door de kapingen liepen de spanningen tussen de Hollanders en de Molukkers hoog op en Philip zat tussen twee vuren. In De Reünie vertelt hij over die periode.

Abe Sahetapy was in 1975 tweeentwintig jaar en een van de zeven kapers van de treinkaping bij Wijster. De kapers vermoordden daarbij een conducteur en twee treinpassagiers. Abe werd veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf, waarvan hij negeneneenhalf jaar heeft gezeten. Rob Kamphues ging met Abe terug naar Schattenberg en heeft een spannend gesprek met hem.

Arie Polnaya werd in 1954 als vierde van elf kinderen geboren en had een onbezorgde jeugd op het kamp. Arie heeft inmiddels een vrouw en twee dochters. Zijn oudste dochter, Julia, is uit een onenightstand met een blanke vrouw geboren. Sinds kort heeft hij een goed contact met Julia en zij heeft aangegeven dat ze haar Molukse roots wil leren kennen. De Reünie ging met Arie en Julia naar Aries familiedorp Booi op het Molukse eiland Saparua.

Hoewel het aantal van honderd uitzendingen (sinds 2006) uitnodigt tot terugkijken is de blik van presentator Rob Kamphues vooral voorwaarts gericht. Ik vind het fantastisch dat we er honderd hebben gemaakt en dat het programma nog steeds fris is. De Reünie ontwikkelt zich nog steeds en ik ga de komende serie weer met veel plezier maken.

Ook wat eindredacteur Boudewijn Schoewert betreft wordt de huidige koers nog lang voortgezet. De afgelopen jaren maken we behalve reguliere uitzendingen met oud-klasgenoten van middelbare scholen ook steeds meer thematische uitzendingen rond grote nationale gebeurtenissen en de daarbij betrokken mensen, zoals de watersnoodramp, de prestatie van Nederlands elftal op het WK van 1978, klasgenoten van Anne Frank, de Volendamse cafebrand en nu in de 100ste uitzending het verblijf van de Molukkers in kamp Schattenberg. Ook voor de nieuwe serie hebben we weer een aantal bijzondere verrassingen in voorbereiding.

KRO De Reünie, zondag 13 november 20.25 uur, Nederland 1

Naar startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s