VBO Studieweekend 2012

Op 12 en 13 mei 2012 vindt het jaarlijks VBO (Vereniging van Badminton Oefenmeesters) studieweekend plaats, deze keer in Nieuwegein.

The road to Londen 2012
Als gast-docenten zijn Lotte Jonathans en Paulien van Dooremalen gevraagd.
Dit studieweekend staat in het teken van het damesdubbelspel in tactisch en technisch opzicht. Ze gaan ook in op hoe ze hun Olympisch Traject aangaan. Wat de opties en wat de juiste keuzes zijn, die in zo’n traject gemaakt moeten worden om uiteindelijk kwalificatie voor een Olympische Spelen af te dwingen.

Lotte
In Sydney 2000 kwalificeerde Lotte zich met Nicole van Hoorn en in Athene 2004 werd zij 5e met Mia Audina. Tijdens die periode heeft zij ook altijd top 5 van de wereld gestaan. Na een break van een aantal jaar, om van zoontjes Mees en Jesper te bevallen, is zij sinds 2 jaar terug om haar 3e Spelen te realiseren.

Paulien over Lotte:
“Dat Lotte een echte topper is blijkt wel uit haar resultaten, maar liefst 13 keer Nederlands kampioen in verschillende onderdelen (damesdubbel en gemengd dubbel). Ook internationaal heeft zij aardig wat op haar erelijstje staan, o.a. winnares Dutch Open, Swiss Open, Spanish Open.
Lotte staat bekend om haar vechtlust en harde werken en is een echte damesdubbelspecialist.”

Paulien
Paulien is de beste speelster van haar generatie. In de jeugd heeft ze altijd de underdog-positie gehad, maar met ontzettend gedisciplineerd werken en een grote wil om zich te verbeteren heeft ze zich aan die positie ontworstelt.
Een mooie kroon op dat harde werken was onze Nationale titel in het damesdubbel in 2010 en onze latere top10 positie op de Wereldranglijst.

Lotte over Paulien
:
“Natuurlijk gaan we voor Olympische kwalificatie, maar ongeacht ons eindresultaat, heb ik respect voor de manier waarop ze, los van iedereen, nauwgezet haar plan uitstippelt en haar doelen nastreeft. Tevens ken ik niemand die zoveel damesdubbels video-tapes, bekijkt en analyseert als Paulien. Daardoor heeft zij een uitstekende kijk op het dubbelspel van de laatste 10 jaar. Kortom, wij zijn er klaar voor, dit wordt een studieweekend waar je bij moet zijn!”

Op zaterdag 12 mei, verzorgt Paulien alleen de bijscholing. Lotte, die in de Duitse competitie speelt, moet nog met haar club SG EBT Berlin 1 een wedstrijd spelen.
Op het programma staat een theoriegedeelte in de ochtend en een praktijkgedeelte in de middag. Tijdens deze theoriesessie vertelt Paulien ons hoe hun Olympisch Traject uitziet, ze besteedt ook aandacht aan de tactiek in het moderne dubbelspel op wereldtop-niveau.

We bekijken filmpjes van de Japanse-, Koreaanse- en Chinese Damesdubbel wedstrijden, zodat we hun verschillende speelstijlen kunnen analyseren.
Bij de Japanse DD is duidelijk te constateren dat graag lange rally’s spelen, daarvoor moet wel geduldig zijn totdat kan scoren.
Omdat de Japanse dames over goede verdediging beschikken, spelen ze vanuit de verdediging (hun sterke kant).
Koreaanse dames spelen aanvallender dan de Japanse. Omdat ze aanvallend spelen, worden ook veel bij het net gespeeld. Het spel is erg snel en nauwelijks rally’s te constateren.
Eveneens spelen de Chinese dames aanvallend. Ze gebruiken meer ‘vlakke slagen’. Ze hebben harde smashes, sterk in de verdediging en technisch erg ‘vast’. Ze maken goed gebruik van hun service situatie en vullen goed de ‘gaten’

Verder vertelt Paulien over hun toernooi in Korea, hun trainingsvoorbereidingen op de Olympische Spelen 2012 in London.
Behalve fysieke- en mentale trainingen komen ook de basisvaardigheden aan bod. Immers de basisvaardigheden moeten zo goed beheerst worden, dat wanneer je in je wedstrijd in een ‘probleem situatie’ komt, je altijd nog terug kan vallen op je basisvaardigheden.
Verschillende aspecten van deze vaardigheden worden in de praktijksessies zowel op zaterdag als op zondag ook door ons beoefend.
In de praktijksessies op zondag, laten Paulien en Lotte de trainingsvormen in de dubbeltraining zien, waarna we zelf op de baan kunnen uitvoeren.
De tactieken die tijdens de theoriesessies aan bod zijn gekomen, worden door ons uitgeprobeerd.


De sfeer in deze beide dagen zijn erg goed. Er wordt veel gelachen maar ook hard gewerkt. Voor mij was het studieweekend vermoeiend maar leerzaam. Groot succes voor de VBO m.n. de WTZ (werkgroep technische zaken) die altijd voor geweldige bijscholingen zorgt en natuurlijk lof en dank aan (momenteel) de beste Nederlandse damesdubbel-koppel Lotte & Paulien.

Foto’s © Ahiolo   VBO Studieweekend 2012

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s