Een dagje wandelen in het Groene Hart van Holland

Als voorbereiding op de wandel4daagse in Nijmegen, kiezen we om één dag te wandelen in het Groene Hart van Holland.

Tijdens de jaarlijkse fiets- of wandeldagen door de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden is ook toegestaan om één of meerdere dagen aan deel te nemen.
Het fietsen start op woensdag 16 mei 2012, het wandelen op donderdag 17 mei 2012, beide tot en met zaterdag 19 mei 2012.
De start en finish zijn in de grote (verwarmde) tent, die midden in Hoornaar staat.
Dit sfeervolle dorp is al 16 keren het decor geweest voor de fiets4daagse en voor de 12e keer de wandel3daagse.
Dat elk jaar de deelnemers toenemen, is te merken aan vele auto’s op de parkeerplaats.


Het is nu donderdag 17 mei 2012, voor 09.00 uur zijn we al in de grote tent.
Het weer is de wandelaars en fietsers goedgezind. De zon schijnt vrolijk; de kou is kennelijk aan de wandel gegaan…. M.a.w. Het perfecte wandelweer.

Bijna 800 wandelaars hebben zich aangemeld om vandaag één van de volgende 4 afstanden af te leggen (15, 25, 30 of 40 km). We kiezen er voor, om op deze mooie zonnige dag, 25 km lang in Het Groene Hart van Holland te zijn.
Het landschap is bekend om z’n sappige weiden met grazend zwartbont vee, schapen, knotwilgen, molens en historische boerderijen.
Het is een aanrader om ook eens de schoonheid van het Groene Hart van Holland wandelend of fietsend te ontdekken.
Weidse uitzichten over de in lente kleuren gehulde weilanden……
De wandelroute is met zorg uitgezet over asfalt, steen- en graspaden.
Lopen over de graspaden vraagt om voorzichtig te zijn met neerzetten van je voeten immers de grond kan onregelmatig zijn.

De Stichting Wandelsport Dordrecht heeft gezorgd dat op 2 mooie locaties ‘rustplaatsen’ zijn, waar we kunnen uitrusten en ons vochtniveau op peil te brengen.
We lopen vanaf de start in de grote tent naar en door Pinkeveer en Slingeland tot onze 1e rust aan een mooi strand van de Slingelandse Plassen.

De Tolbrug over de Giessen

Tolbrug
Voor de splitsing met de 30 km route komen we over een mooie witte houten brug over de rivier de Giessen tussen Giessen-Nieuwkerk en Neder-Slingeland. Deze houten tolbrug vervangt in 1883 de veerdienst, het Pinkeveer.
In de 16e en 17e eeuw maakte het Pinkeveer mogelijk om vanuit Gorkum met de postkoets naar Schoonhoven en Gouda te reizen.

In 1910 is het oude veerhuis afgebrand. In 1912 is er een nieuw veerhuis gebouwd.
Op de buitenmuur van het veerhuis hangt nog een bord waarop u het Tarief voor de Tolheffing aan de brug kunt lezen.
In de loop van de 20e eeuw heeft de tolbrug zijn functie verloren door ontsluiting van het gebied door provinciale wegen.
Vanaf 2008 wordt de brug gebruikt door fietsers en wandelaars. De toegang tot de brug is versmald zodat deze niet meer te gebruiken is door auto’s en ander snelverkeer.

Na de rust vervolgen we onze wandeling richting plaatsje Goudriaan in de mooie omgeving van de Westermolen of de Langeraksemolen naar Noordeloos.
Aan het begin van het dorp Noordeloos, is de 2e rust ingericht.
Het tweede deel van onze wandeling leidt ons voor een groot stuk langs rivier de Giessen, waar veel mooie- en grote huizen staan.
Wandelen langs deze rivier doet mij denken aan De Palmentocht, een wandeling langs de Linge, die door w.s.v. Jong Ambon jaarlijks wordt georganiseerd.

Maarten W. Schakel
In het centrum van Noordeloos, dicht bij de kerk, trekt een borstbeeld mijn aandacht. Nieuwsgierig ga ik op nader onderzoek uit.
Het is een borstbeeld van Maarten W Schakel, geboren op 17 juli 1917, overleden op 13 november 1997.
Maarten W Schakel is een held van Noordeloos: een verzetsleider tijdens de 2e Wereld Oorlog (1940-1945). Van 1946 tot 1986 was hij burgemeester van Noordeloos, Hoornaar en Hoogblokland en van 1964-1981 2e Kamerlid voor de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en Christen-Democratisch Appèl (CDA).

We vervolgen onze wandeling door Noordeloos, langs de mooie veenrivier de Giessen en komen voldaan terug in de grote evenemententent in Hoornaar, waar we door de vrolijke noten van ‘Het Hofkapel Nooit Gedacht’ worden verwelkomt.

Foto’s © Ahiolo   Een dagje wandelen in het Groene Hart

Naar Startpagina

2 Reacties op “Een dagje wandelen in het Groene Hart van Holland

 1. Via het Wandelsport magazine een kijkje op je blog genomen. Leuk om ook iets van andere wandelaars te lezen. Ik heb ook een blog met mijn wandelverslagen, misschien leuk om ook daar eens een kijkje te nemen

  • Noortje bedankt voor je bezoek en reactie.
   Ik vind ook leuk om over de ervaringen van andere wandelaars te lezen.
   Ik zal zeker in je ‘voetstappen’ neuzen.
   Veel wandelplezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s