Ambon is mijn missie

Lees eerst:  Doden op Ambon door regen

 DVHN –  Gepubliceerd op 10 augustus 2012

GRONINGEN – Hij moest het met eigen ogen zien. De in Groningen geboren Molukker Joop Supit kon niet thuis blijven zitten toen hij hoorde van de overstromingen en aardverschuivingen op Ambon. De berichtgeving in Nederland noemt hij ‘zeer slecht’, de berichten van familie niet altijd betrouwbaar.

‘In tijd van nood kunnen mensen niet helder denken en dan gaan gebeurtenissen heel vaak een eigen leven leiden’, schrijft hij per mail vanuit het plaatsje Waai op Ambon.

Supit heeft zijn spullen gepakt en is gegaan. Om familie te bezoeken, om de berichten te checken, om te kijken wat hij kan doen. ‘Ik had Ambon als ‘missie’ op mijn lijst van things to do (before I’ll die) staan.’

Alleen in Ambon-stad zijn zesduizend mensen geëvacueerd, tweeduizend huizen verwoest, wegen vernietigd. ‘Er zijn wonderbaarlijk genoeg tien mensen overleden, zeven mensen zijn gewond. Het is een chaos! Honderden mensen bij elkaar gepropt. Niet hygiënisch. Niet genoeg eten, drinken. In en in triest.’

Zaterdag gaat hij terug naar Groningen. Hij hoopt dit jaar nog een keer terug te gaan om de hulp op gang te krijgen. Tot die tijd zal hij hier kleinschalige acties ondernemen.

 Foto: Joop Supit bij een weggevaagde weg als gevolg van de aardverschuiving bij Manga Dua op Ambon.

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s