Onthulling monument en herdenking Papuastrijders

Datum: 1 oktober 2012
Tijdstip: 10.30 tot 16.00 uur
Locatie: Landgoed Bronbeek

Om 12.30 uur wordt een monument onthuld ter ere van de Papuastrijders, die in de jaren 1942-1962 de Nederlandse militairen in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea ondersteunden. Voorafgaand aan de onthulling vindt vanaf 10.30 uur een minisymposium plaats in de Kumpulan Bronbeek.

Papua strijder tijdens het Festival Danau Sentani

Strijd op Nederlands Nieuw-Guinea
Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Nederlands Nieuw-Guinea overgedragen werd aan UNTEA (United Nations Temporary Executive Authority, het tijdelijk bestuur van de Verenigde Naties over Westelijk Nieuw-Guinea). Enkele maanden na de overdracht kwam het gebiedsdeel onder overheidsgezag van Indonesië. Voor de naar Nederlands Nieuw-Guinea uitgezonden militairen was dat het einde van een lange periode van gevaarlijke acties. Vanaf de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 trachtte Soekarno Nederlands Nieuw-Guinea, het enige niet overgedragen deel van de voormalige kolonie, in bezit te krijgen. Indonesië infiltreerde met (semi-)militaire eenheden. Dit gebeurde vanaf 1959 steeds vaker om de druk op Nederland op te voeren. Om de Indonesische infiltranten te onderscheppen zond Nederland patrouilles uit, die veelal werden begeleid door Papuadragers en -verkenners.
De Nederlandse militairen ondervonden in hun functioneren en overleving in het oerwoud grote steun van deze Papua’s, die de jungle door en door kenden.

Monument voor Papuastrijders
Al lang wilden Nieuw-Guinea-veteranen een monument oprichten voor de Papua-medestrijders van toen. Daarmee willen zij hun waardering uiten voor de inzet en opoffering van de Papua’s die de Nederlandse strijdkrachten ondersteunden en deze Papuastrijders zo in herinnering houden.
De behoefte aan een gedenkteken is door de jaren heen sterker geworden.
Hoewel de uitgezonden militairen geen verantwoordelijkheid droegen voor de destijds gewekte verwachting van zelfstandigheid en voor de overdracht in 1962, voelden velen zich toch ongemakkelijk over het lot van de Papua’s.
Op initiatief van enkele Nieuw-Guinea-veteranen is daarom een comité gevormd onder leiding van NNG-veteraan Joop Bergsma.
Het heeft zich succesvol ingezet om een monument voor de Papua’s te realiseren.
Als plaats voor dit monument koos het comité voor het landgoed Bronbeek, omdat dit jaarlijks al door vele veteranen wordt bezocht voor herdenkingen en reünies.

Foto
Foto op monument Papuastrijders. Bron en fotograaf onbekend.
De foto hiernaast zal te zien zijn op het nieuwe monument. De ons tot heden onbekende rechthebbende wordt opgeroepen contact op te nemen met Bronbeek via Loket.KTOMM.Bronbeek@mindef.nl

Thema-expositie
Ter gelegenheid van de onthulling van het monument wordt in Museum Bronbeek vanaf 1 oktober een tijdelijke expositie ingericht over de inzet van de Nederlandse militairen in Nederlands Nieuw-Guinea en hun band met de Papua’s.

Programma
Het programma vindt plaats tussen 10.30 en 16.00 uur en omvat een minisymposium, onthulling monument, kranslegging en defilé, lunch en een samenzijn.
Tijdens het samenzijn toont componist Ivo Bol een beeld- en geluidscompositie met archiefmateriaal uit Nederlands Nieuw Guinea.

Bron : Commando DienstenCentra – Ministerie van Defensie

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s