Wandelen op het Godeneiland – 1e dag

Dinsdag 16 juli 2013
Niet alleen in Nederland, ook hier hebben we te maken met weersveranderingen. Telefoontje van Emmy gekregen, dat bij haar in Jl. Majapahit regent… terwijl bij ons in Tuban, de zon schijnt en dat op een  afstand van nog geen 5 km van elkaar.

De wijk Tuban, waar wij logeren, ligt tussen Kuta Centrum en de internationale luchthaven Ngurah Rai (DPS – Den Pasar).
Een zeer levendige, toeristische deel van Kuta, waar niet alleen luxueuze hotels en resorts en vele, vele restaurants staan maar ook Guesthouses en Home Stays.
Maar liefst 2 grote malls hebben hier hun locatie gevonden. Malls hebben een sterke aantrekkingskracht niet alleen voor toeristen, die hier hun slag kunnen slaan, maar ook voor mensen die in de heetste uren van de dag verkoeling zoeken.

Vandaag hebben we een ‘late’ start. De Nijmeegse 40 km-wandelaars hebben soms moeite met ‘vroege’ en ‘late’ start, vooral als je samen met je vrienden wilt lopen en verschillende startkaarten hebben. Als je een ‘vroege’ startkaart heb en ‘laat’ wil starten dan moet je iemand zien te vinden die andersom wil en met hem/haar  je startkaart proberen te ruilen.
Dat probleem hebben we hier gelukkig niet, de organisatie en wandelaars (dat zijn wijzelf) bepalen de starttijd, de route, duur van de wandeling, hoe lang we rusten enz …

IMG_4122 kl

10 minuten na Emmy’s telefoontje belt ze met de mededeling dat ze geen taxi kan vinden om naar de start in Dedy Home Stay te komen, omdat het verkeer niet door de Jl. Majapahit komt.
De weg is namelijk afgesloten omdat er aan het begin van de Jl. Majapahit ‘Upacara lomba desa adat kebupaten Badung’* plaats vindt en de weg daardoor afgesloten is voor het verkeer.

(* een competitie tussen de dorpen van district Badung om welk dorp tot de schoonste dorp van 2013 wordt gekozen).

Emmy zal op ons in Jl.Majapahit wachten tot dat we haar (lopend) komen ophalen.
Ineke en ik startten op onze  1ewandeldag om 10.10 uur. Het was heerlijk wandelweer met een temperatuur van boven 20 graden Celcius. We liepen de straat waar onze Home Stay staat uit richting strand. Op een afstand van 100 meter van het strand roken we de zeelucht al.

Langzaam kwam het strandleven op gang. De verkopers zochten, voor hun de meest strategische plekjes op om hun waar uit te stallen. Velen hadden een plek onder de ‘ketapang boom’ gevonden.
Ketapang bomen met haar brede bladeren zijn schaduwrijke bomen, die heel goed groeien op zanderige bodem.
Terreinen van hotels en resorts zijn verboden gebieden voor de verkopers. Ze mogen buiten deze gebieden op gepaste afstand wel staan.

IMG_4120 kl

Tot Kuta Centrum wandelden we op het strand, dan nemen we Jl. Pantai Kuta in de Westelijke richting. We kwamen langs een Hindoe-tempel, waar de ‘upacara lomba desa’ volop aan gang was.
Binnen, op het tempelplein zaten heel veel mannen gekleed in Balinese dracht te luisteren naar verschillende sprekers. Ik kan helaas niets van verstaan…want ze spreken de Balinese taal. ‘Of ik binnen mag kijken’ vroeg ik aan een omstaander.
“Om binnen te mogen komen moet u een sarong omdoen” antwoordde hij.
We bleven een paar minuten voor de tempel staan en liepen dan verder naar Jl. Majapahit.

Samen met Emmy en nicht Do vervolgden we onze wandeling. Inmiddels is het al 12.00 uur… Do liep met ons mee omdat ze naar het strand wou. Ze zou op het Kuta-Strand blijven tot dat we haar, op de terugweg kwamen ophalen.
De temperatuur was inmiddels  flink gestegen… hoe warm het precies was, wist ik het niet, in elk geval warmer dan tijdens de 4-daagse in 2006, toen de 4-daagse na de 1e dag werd “afgeblazen”.

We liepen door de drukke Jl. Pantai Kuta…..de verleidingen op deze straat zijn ontzettend…. koele winkeltjes… mooie kleren…. de verkopers die je zo vriendelijk uitnodigen om binnen te komen….. Dit alles hadden we kunnen doorstaan… we bleven doorstappen en natuurlijk ook drinken…veel drinken…heel veel drinken…

IMG_4215 kl

Op strand lieten we Do achter en wandelden in de Noordelijke richting. Het was nu vloed, de waterlijn was omhoog gekropen. We werden gedwongen om op ‘mulle’ zand te gaan lopen om geen natte voeten te krijgen… Na een tijdje besloot ik om mijn schoenen uit te trekken en in het water te lopen…wat was dat heerlijk.. een verkoeling…. en de zon, de zon bleef enthousiast boven onze hoofden ‘branden’.
Vele zonaanbidders, de strandverkopers, zochten de schaduw op… het strand was lang niet meer zo vol als 2 uren geleden..

Ondanks de hitte was het wel uit te houden, dankzij de ‘lauwe’ zeewind en natuurlijk door regelmatig te blijven drinken…drinken…drinken…
De laatste kilometers van onze terugweg namen we de Jl.Pantai Kuta, die evenwijdig met het strand loopt. De overwinning op deze 1wandeldag vierden we met koffie en gebak van Starbucks in de anderhalf jaar nieuwe mall de Beachwalk…. Op naar de 2e dag….

Foto’s © Ahiolo
Wandelen op het Godeneiland – 1e dag

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s