Te gast bij de bupati (districtshoofd)

papua1 klNet als de andere keren haalde de bus ons om 09.00 uur op van ons hotel Le Premiere in Entrop.
Vandaag, zondag 17 juni 2012, stond een lange rit voor ons gepland helemaal naar Tablanusu. Tablanusu is een eiland in de Teluk Tanah Merah (Tanah Merah baai), in het Oostelijk deel van de Cycloop gebergte.

Van Jayapura (Hollandia Haven) reden we door Abepura (Hollandia Binnen) naar Sentani en verder in de oostelijke richting naar het dorp Depapre.

In de bussen heerste een fijne sfeer heel gemoedelijk. Immers, één dag na de rnie, men had elkaar nog steeds heel veel te vertellen en als het stil dreigde te worden dan, dan klonk ergens vandaan een lang vergeten Nederlands lied. Ik kreeg een schoolreis-achtig gevoel.
Toen onderweg zo druk was, zoals bijvoorbeeld in Abe Pura (Hollandia Binnen) …..
géén probleem, onze begeleiders zetten de zwaailichten en de  sirenes van hun auto’s aan….
Na anderhalf uur rijden kwamen we in Depapre aan, een vissersdorpje gelegen aan een prachtige baai met de traditionele vissershuisjes en fraai gekleurde vissersboten.

IMG_1323 kl

Tablanusu behoort tot distrikt Depapre. Vanuit het hoog gelegen uitzichtpunt genoten we van een geweldig uitzicht over de mooie Tanah Merah baai.
Depapre is door de overheid uitgeroepen tot een toeristisch dorp.
Vanaf Depapre kan je per boot varen naar een tropisch onbewoond eiland Tanah Merah met haar witte stranden, waar je in de zon kan verpozen of zwemmen en snorkelen in het heldere water.

Beneden, links van ons ligt het eiland Tablanusu met het gelijknamige dorp.
Tablanusu is het dorp van bupati Habel Suwae onze gastheer.
Hier, op dit eiland  gaan we een middagje doorbrengen in de Resort Suwae.
Via de organisatie nodigde bupati Suwae van district Jayapura ons uit om een bezoekje te brengen aan zijn dorp en resort.

Bupati Habel Melkias Suwae  en Yop Kogoya hebben zich als één van de 6 koppels
kandidaat gesteld voor de gouverneurs-verkiezing op 29 januari 2013.
Helaas, de keuze is niet op de koppel Habel Melkias Suwae – Yop Kogoya gevallen.

IMG_1197 kl

Onze Gastheer en zijn vrouw

Langzaam daalden we met de bus af naar het dorp.
Het viel me gelijk op, dat men hier oog heeft voor sport. Links voor de brug, die het eiland met het vaste land verbindt, was een voetbalveldje en een volleybalveld aangelegd.
Daartegenover staat een mooie kerk, die de naam Amos draagt.
‘Amos’ omdat de eerste ‘guru jemaat’ (vrij vertaald: zendeling) die hier in 1911 kwam, een Molukse guru jemaat Amos Pasalbessy was, opa van één van de reüniegangers.

Over Tablanusu
De bewoners van het dorp bestond uit tien families, die naar de naam Sumile, Danya, Suwae, Apaserai, Serantow, Wambena, Sumisu, Selli, Yufuwai, en Yakurimlen luisteren.
De voorouders van de bewoners van Tablanusu waren twee keer verhuisd.
Ze woonden eerst op twee eilanden in deze baai, niet ver van waar ze nu wonen. Door de tsunami vluchtten de overlevenden naar een veiliger plaats.
Hun nieuwe nederzetting noemden zij naar het ​​oude dorp Tablanusu.
Ze leefden van landbouw, knollen en bananen waren hun hoofdvoedsel. Omdat de bevolking bleef groeien, terwijl er steeds weinig grond voor de landbouw was, besloten ze om weer te verhuizen. Toen ze eindelijk een geschikte lokatie vonden noemden ze het dorp wederom Tablanusu. Tablanusu betekent: de plaats waar de zon ondergaat.
Ze leven nu niet alleen van wat ze op het land verbouwen maar ook van de visvangst en kweken zelf vissen in hun kweekvijvers.

IMG_1199 kl

Resort Suwae
We liepen over de brug, die het vasteland en het eiland verbindt. Zachte koele wind die door de klapperbomen bliezen, gaf ons een heerlijke verkoeling.
Onder de klapperbomen aan de waterkant, stonden romantische kleine open huisjes, waarin je heerlijk kon zitten of liggen terwijl je van de mooie zonsondergang genoot.
Tegen de bosrand aan, stond een grote homestay waar je kamers kon huren als je hier wou overnachten.
Voor de homestay stonden mooie gedekte tafels en stoelen uitnodigend op ons te wachten.

Heerlijke etensgeur roken we toen we het Restaurant Nusu Beach naderden. Maar liefst twee buffetten waren klaargezet. Uit deze zeer rijkelijk gevulde buffetten konden we onze lunch samenstellen.
We hadden de keuze uit het traditionele eten zoals: papeda (sago pap), ikan kua kuning (vis bereid in safraansaus), sagu lempeng (sago koek), verschillende soorten ubi’s (knolgewassen), ikan bakar (geroosterde vis) en natuurlijk de reguliere Indonesische rijsttafel.

IMG_1196a klMedia aandacht
Onze aanwezigheid op dit eiland was niet ongemerkt gebleven, de media –TV Mandiri Papua maakte van deze gelegenheid graag gebruik om de toerisme in Papua te promoten. Of… behoorde deze belangstelling niet tot een onderdeel van de verkiezingscampagne ?
Tussen het eten door, werd elke keer iemand uit de groep uitgenodigd voor een interview.

Het was heel erg relaxed en heel geanimeerd…. de rnie kreeg hier haar vervolg.
Natuurlijk werd er muziek gemaakt, waarop we konden dansen.
“Ieder doet wat hij/zij zelf wilt: zwemmen, wandelen of … gewoon niets doen”.
Sommigen voeren met een bootje uit, naar het onbewoonde bounty-eiland Tanah Merah, met haar mooie witte stranden..Tablanusu… géén betere plek om te toeven.

Foto’s © Ahiolo
Te gast bij de bupati (1)
Te gast bij de bupati (2)

Naar Startpagina

2 Reacties op “Te gast bij de bupati (districtshoofd)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s