5e Festival Danau Sentani 2012

IMG_1409 klOne for all…
Het 5e Festival Danau Sentani (FDS) werd gehouden, evenals de vorige edities, op het strand van Kalkote aan de oever van het Sentanimeer, die bijna 10.000 hectare groot is en 75 m boven de zeespiegel ligt. Het thema was: ‘One for all’.

Voorzitter van de commissie FDS 2012, Franklin Wahey.S.Sos: “FDS duurt dit jaar langer dan de jaren ervoor. Toen duurde het slechts 5 dagen en nu, maar liefst 12 dagen, van 19 tot en met 30 Juni 2012”.
Hierdoor kreeg men ruimte om de  ‘vergeten’ culturele activiteiten uit Sentanimeer te doen herleven.
In deze 12 dagen werd er een verscheidenheid aan culturele activiteiten georganiseerd, zoals traditionele dansen, races van prachtig opgetuigde boten, zwemwedstrijden, culinaire hoogstandjes en competities van zanggroepen, fluit- en tifa-spelers…..

VIP plaatsen voor de Scholen-reüniegangers
Tot de genodigden voor de openingsceremonie behoren de Scholen-reüniegangers uit het buitenland en de Scholen-reünie organisatoren. Voor ons, speciale gasten uit buitenland, werden natuurlijk speciale VIP plaatsen gereserveerd naast de genodigde hoogwaardige bekleders.

Omdat we vroeg waren, hadden we genoeg gelegenheid om eerst over het festival terrein te lopen. Hier en daar even stoppen om woordje te wisselen met de locals. De standhouders waren druk bezig met opstellen en inrichten van hun stands. Van alles was hier te koop…. Van gekookte aardnoten tot en met de speciale FDS petjes en T-shirts.

IMG_1412  09 kl

FDS gastvrouwen en gastheren
Vlak bij de tribunes waar we komen te zitten stonden de gastvrouwen en gastheren te trappelen om de ‘belangrijke’ gasten te verwelkomen.
De gastvrouwen en gastheren waren modern gekleed, wat een sterk contrast gaf met de FDS dansers en danseressen.
De heren droegen een zwarte broek en Papua-batikoverhemd in blauw en witte kleuren met een hoofdtooi van paradijsvogelveren.
De dames, een jurk van hetzelfde Papua-batikdesin als de heren, diadeem afgezet met blauw en witte bloemen in het haar en schoenen met hoge hakken.
Deze dames waren winnaressen van missverkiezingen van bepaalde steden of districten.

De opening-ceremonie begon met een gebed, waarna de Bupati van Jayapura Jansen Monim ST.MM. de gasten welkom heet. Na de speech van de Gouverneur van Provincie Papua, gaf de Minister van cultuur en toerisme van Republiek Indonesia het startsein.

IMG_1422 klSendratari
Toen.. toen brak de hel los….  vanaf een eiland in het Sentanimeer bestormden tientallen ‘boten’ met honderden krijgers in oorlogstooi, de kade van twee kanten terwijl ze de Sendratari (oorlogsdans) voerden.
De kinderen op de kade, natuurlijk ook in oorlogstooi, deden eveneens mee met de sendratari.
De sendratari die vanaf de boten begon breidde zich langzaam uit op de kade en verder tot bij de ereplaatsen, waar wij zaten…. een indrukwekkend schouwspel, een ware spektakel… maar liefst meer dan 1.500 ‘krijgers’ uit 46 dorpen deden mee…
Oorlogskreten, begeleid door het geluid van honderden tifa’s brachten vele dansers in trance…. het begin van het 5e Festival Danau Sentani 2012….

De openingsceremonie duurde tot 12.00 uur. Vanaf 14.00 uur werd het programma van deze dag vervolgd met traditionele dans, muziek en volksverhalen vertellen, die verzorgd werden door: Kampung(dorp) Dondai; Distrik Unurumguai; Kampung Kayu Pulau dan Kampung Waya (Distrik Depapre).
Na het ochtendprogramma maakten we een rondvaart op het Sentanimeer. Met een speciale rondvaartboot voeren we op het spiegelgladde meer en bezochten de dorpen Abar en Asei.

Stijgend aantal toeristen
Het Festival Danau Sentani vindt sinds 2008 jaarlijks plaats om de traditionele cultuur van Jayapura-district in met name het gebied rond het Sentanimeer te beschermen.
In het district wonen circa 12.000 mensen in 137 dorpen, veelal direct langs de oever van het meer. In het Sentanimeer, dat een oppervlakte heeft van 110 vierkante kilometer, liggen 22 eilandjes met 24 bewoonde kampongs.

IMG_1459 kl

Het aantal buitenlandse toeristen dat op het evenement afkomt, kent een stijgende lijn. In 2010 werd het festival door 517 toeristen uit Duitsland, Nederland, Polen, Rusland, Italië, Zwitserland, Japan, Australië en de Verenigde Staten bezocht. Een jaar eerder waren dat er 104 en in het beginjaar 2008 werden slechts 85 buitenlandse toeristen geteld.

Een Nederlandse toerist die in de traditionele Papua-cultuur interesseerde en daarom het Festival Danau Sentani bezocht zei: “Toen ik van het bestaan van het festival hoorde, wilde ik erbij zijn om alles zelf te ervaren”

“Het tourisme versterkt de identiteit van de Papua-bevolking, draagt bij aan het behoud van traditionele en culturele waarden en ondersteunt de plaatselijke economie”, zei bupati (districtshoofd)  dhr. Habel Melkias Suwae.

Anno 2012 was bupati Suwae kandidaat gouverneur van Papua.
2 dagen geleden hadden we op uitnodiging van bupati Suwae een middag doorgebracht op zijn eiland Tabelanusu.

Foto’s © Ahiolo

5e Festival Danau Sentani 2012 (1)
5e Festival Danau Sentani 2012 (2)

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s