Scholenreünie in Sentani (Jayapura)

papua1 klLees eerst: Unieke Scholen Reünie in Jayapura (Hollandia)

Het was zover zaterdag 16 juni 2012, de dag van de langverwachte Scholenreünie.
3 bussen waren geregeld door het Bureau voor Toerisme om de reünie-gangers, die in verschillende hotels logeerden op te halen en naar het Zendingsgebouw van DKI in Sentani te brengen.
Omdat het zaterdag is en de overheidsambtenaren niet op deze dag werken, maakt men gebruik van overheidsbussen om ons te vervoeren.
De organisatie verwachtte een grote opkomst van de ex-scholieren van Hollandia..
En natuurlijk niet te vergeten de genodigden, notabelen zoals de gouverneur, de burgemeester, regent, voorzitter parlement provincie Papua, directeur van Papua-Bureau voor Toerisme.

Go or no go beslissing
Voordat we de bus instapten nam één van de panitialeden (commissieleden) ons apart en vertelde ons het volgende:
“De politie had een bericht onderschept, dat ‘terroristen’ onze aanwezigheid willen gebruiken om aandacht van de internationale wereld te trekken voor hun zaak “.
Wat er dan zou kunnen gebeuren wist men ons niet te vertellen.

Reunie 1 kl

‘ veilig gevoel ‘

Met ‘terroristen’ werd natuurlijk bedoeld de vrijheidsbeweging “Organisatie Papua Merdeka”
De reünie moest daarom gecanceld worden. In een goed overleg tussen de organisatie en de
politie werd besloten dat de reünie toch door mocht gaan en de politie garant zou staan voor onze veiligheid.
Bij alle excursies, die we de komende dagen gaan doen, krijgen we politie escorte mee.
De keuze om deel te nemen aan de reünie werd aan ons overgelaten.
Enkelen uit andere hotels in Hollandia Haven besloten om niet mee te gaan.

Onder politie begeleiding, soms met zwaailichten en loeiende sirenes, waren we heel snel op onze bestemming. Aan aandacht kwamen we zeker niet tekort. Politieauto’s met bewapende agenten reden voor en achter onze bussen en in elke bus zaten 2 eveneens bewapende politieagenten.

Reünie begon al in de bus
De reünie begon al in de bus. In elk van deze bussen zaten ook ex-leerlingen, die in Papua waren gebleven. De ontmoetingen waren voor vele ‘achterblijvers’ heel erg ontroerend. Bij het zien van ons kwamen de weggestopte verlangens naar toen gepaard met hun gekoesterde herinneringen naar boven.
Na wat onwennige gesprekken in het Nederlands en Maleis, verliepen de conversaties gemakkelijker en leuker.
Al heel snel klonken de voor mij lang vergeten Nederlandse liederen door de bus.
Waaauuw….. na 50 jaar het leek alsof ze gisteren nog de liederen hadden gezongen.
Berend botje…. Hollands vlag …. De zilveren vloot: heb je wel gehoord van de zilveren vloot, de zilveren vloot van Spanje?…enz…
Groepjes ontstonden heel snel, waarin men spoedig elkaars ervaringen in de afgelopen jaren met elkaar deelden. Ongemerkt reden we Sentani binnen.

Reunie 3 kl

Wat een welkom !
Voor het DKI gebouw stonden heel veel mensen vol belangstelling te kijken naar de bussen die één voor één kwam aan rijden. Benieuwd of ze onder de gasten, die in de bussen zijn, bekenden konden ontdekken. Men praatte met elkaar, terwijl een dansgroep van kinderen uit Sentani met spanning wachten op een startsein..
Toen we uit de bus stapten, werd het seintje gegeven en we werden verwelkomd door de dansgroep met een traditionale ontvangst dans… waauw… dit had ik helemaal niet verwacht…vroeger werden alleen de Hoofd Plaatselijk Bestuurders en de Residenten op deze manier ontvangen.
Wat een eer..geweldig … Uiteraard werden de dansers en de danseressen, van alle kanten voor het nageslacht vastgelegd….
Boven de ingang van het gebouw hing een spandoek waarop staat:
“Selamat datang Turis /Wisatawan ex pelajar Nieuw Guinea (Tempo Doeloe) 1952 s.d. 1962”.

Officiële deel
We schreven onze namen in het reünie gastenboek en ….dan begon het officiële gedeelte, welkomst-woorden gericht aan de genodigden, de burgemeester, regent, voorzitter parlement provincie Papua, directeur van Papua-bureau voor toerisme en natuurlijk ook aan ons, de deelnemers.
De speeches daarna kwamen van de burgemeester, regent, voorzitter parlement provincie Papua, directeur Toerisme en de organisatie enz…
Na het optreden van de dansgroep gingen de ontmoetingen, die reeds in de bussen waren begonnen, verder onder het genot van een heerlijke maaltijd.

Reunie 4 kl

Leuke ontmoetingen en snelle einde
Onder de aanwezigen waren ook ex-leerlingen van de Primaire Middelbare School in Kota Raja. Ik had met enkelen van hen gesproken en het eerste wat ze vroegen was hoe het met ‘Maria’ gaat. Mijn zus Maria, zoals ze haar noemden zat toen ook op de PMS.
Wat heb ik genoten van de vele ontmoetingen. Een bijzondere ontmoeting was met een man, waarvan ik zijn naam niet meer wist, hij kon mij heel goed herinneren en vertellen over mijn beginperiode in Hollandia Binnen nu Abe Pura…ook waar ik woonde enz… en dat klopte ook…

Meegebrachte attenties aan de georganiseerden overhandigen met de nodige dankbetuigingen…. een dansje…. toen moest de reünie helaas véél te vroeg beëindigd worden. “De politie wilt géén risico nemen om ons in het donker terug te laten rijden naar onze hotels”.
Het was erg jammer dat de reünie anders was verlopen dan wij ons hadden voorgesteld. De ontmoetingen en indrukken waren buitengewoon…. maar zo kon deze langverwachte reünie toch niet beëindigd worden?

Geweldige afsluiting
Gelukkig kwam men op een ingenieus idee om de reünie, weliswaar in een kleinere gezelschap, voort te zetten in Hotel Humbold Bay, samen met hen die niet mee waren geweest. Voor een warm buffet geregeld…de bar maakte overuren… Een plaatselijke muzikant en zangeres, versterkt door de bandleden van de band ‘Orange Lane’ (genoemd naar Oranjelaan, 500 m van Hotel Humbold Bay vandaan) zorgden ervoor dat we tot in de kleine uren deze bijzondere dag dansend konden afsluiten.

Terima kasih Panitia Reuni di Jayapura dan di Holland (Norman) en alle deelnemers voor deze bijzondere Scholenreünie.

Foto’s © Ahiolo
Scholenreünie in Sentani  (Jayapura) (1)
Scholenreünie in Sentani  (Jayapura) (2)

Naar Startpagina

2 Reacties op “Scholenreünie in Sentani (Jayapura)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s