Mijn 50ste verjaardagscadeau

IMG_5424Tijdens het opruimen van enkele ‘vergeten’ dozen….. zie ik hem liggen… liggen onder het stof van ik weet niet meer hoe lang.. Pak hem op veeg het laagje stof af..
en lees : 14e NIKE Marathon Rotterdam – 17 april 1994.
Vandaag, 17 april 2014, precies 20 jaar geleden… 20 jaar geleden dat ik de marathon van Rotterdam liep…
Het jaar 1994 was het jaar dat ik op 4 maart mijn 50ste mijlpaal vierde.
Een goede reden om op mijn 50ste levensjaar, mijzelf een origineel cadeau te geven.
“Een marathon lopen in Rotterdam”.

Voorbereidingen
Een jaar van te voren begin ik met plannen van looptrainingen, informaties verzamelen over de trainingsopbouw, mentale voorbereidingen, voeding enz….
Omdat internet toen nog niet voor iedereen beschikbaar was, ben ik aangewezen op boeken en hardloopbladen uit de bibliotheek.
Marathon-training volgen bij een atletiek vereniging is natuurlijk een optie… maar niet voor mij een Einzelgänger pur sang.
Zo kan ik mijn trainingen aanpassen aan mijn lichamelijke conditie op een bepaald moment. Ik begin met rustige opbouw van de te lopen afstand en duur, afwisselend met 1 maal in de week een fartlektraining.
Fartlektraining is een goede afwisseling, dan train ik op verschillende ondergrond zoals schelpenpad, fietspad, wandelpad en zandpad ook doe ik hier aan tempoversnellingen.
Op zandpad lopen versterkt mijn beenspieren (enkels), balans en ontwikkelt ook krachtige afzet enz.. Afwisselingen in mijn trainingen geven me veel plezier in mijn voorbereidingen.

MarathonMentale voorbereidingen
De geplande trainingen gaan altijd door.
Om mijn motivatie op peil te houden plan ik 1 maal per maand een prestatieloop.
De trainingen richten zich naar de prestatieloop. Bij een (trainings)loop van 20 km of meer, richt ik mijn aandacht tijdens het lopen op ‘kleinere delen’ van de te lopen afstand. Van 20 km bijvoorbeeld, maak ik in gedachten blokken van 5 km en focus ik me tijdens het lopen elke keer op deze afstand.

D-day
Dan, dan is de D-day… bij de Coolsingel waar we starten verzamelen duizenden mensen, zowel lopers als publiek. Achter de startlijn staan de wedstrijdlopers, daarna de recreatieve lopers klaar, wachten op het startschot.
Na het startschot schieten de lopers over de Coolsingel. De tijdregistratie gebeurt nog handmatig… geen chip aan je schoenen…. geen mat op de weg om het signaal op te vangen….
Snel van start gaan is niet mogelijk, wij als recreatielopers moeten geduld hebben tot dat de wedstrijdlopers hun weg hebben gevonden.
Door de drukte kan ik in de eerste paar kilometers mijn comfortabele looptempo nog niet halen. Na een tijdje zit ik in mijn comfortabele loopzone, dat betekent dat ik in elk 5 minuten 1 km afleg…. ik raak in een flow… het lopen gaat vanzelf. Ik geniet van de mensen langs het parcour en warme aanmoedigingen van het publiek.
Zo gaan kilometer na kilometer ongemerkt voorbij.

De man met de hamer ?
Echter na 35 km worden mijn benen wat zwaarder, ik raak uit mijn flow, mijn opgeslagen koolhydraten, die nodig zijn voor een ‘snelle verbranding’ raken langzamerhand op.
Begin april begin ik met ‘stapelen’ dat wil zeggen, zoveel mogelijk koolhydraten in je lichaam opnemen zodat je lichaam tijdens de marathon deze ‘snelle brandstof’ verbruikt voordat het overgaat tot verbranden van vet (langzame verbranding).
Met het overgaan naar ‘vet verbranding’ daalt mijn looptempo enigszins, maar ik blijf doorgaan. “Was dit de man met de hamer ?”

Marathon2De overwinning
Als ik na een tijdje het NS-station Blaak voor mij zie, krijg ik een ‘mentale shot’…. nog maar ongeveer 2 km van de finish verwijderd. Aangemoedigd door de mensen massa langs de route en met de finishlijn in het vooruitzicht krijg ik ‘vleugels’.
Ik denk opeens aan hoe vaak ik in de trainingen mijn duurlooptempo verhoog naar mijn denkbeeldige finish.
In versnelde tempo, bijna zelfs een sprint, leg ik de laatste paar honderd meters naar de finish af…
Met deze bijzondere prestatie vierde ik mijn 50ste mijlpaal.
Marathon afgelegd in 3 uur en 48 minuten.

Naar Startpagina

2 Reacties op “Mijn 50ste verjaardagscadeau

  1. Wow oom Annis wat een supertijd had u gelopen en ook nog in uw uppie getraind, knap hoor!! En wat zag u er hip en kleurrijk uit!! 🙂

  2. Hallo Regine, bedankt voor je reactie… in die tijd trainde ik ook altijd alleen voor de Nijmeegse Wandel 4-daagse… dus ik ben er aan gewend. Ja en dan die kleding….
    ha ha vroeger waren de long tight nog schaars en ze waren niet zo goedkoop ook … dus had Mi voor mij gemaakt… het stof had ze op de markt gekocht…. en zie het resultaat…
    Fijn weekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s