14e SDS Paaswandeltocht

paastocht2011Maandag 21 april 2014.
Elk jaar, op de 2e Paasdag organiseert de Wandelsport vereniging Sterker Door Strijd (SDS) uit Den Haag deze SDS Paastocht, nu voor de 14e keer. De start vindt plaats in het clubgebouw van de vereniging aan de Hooftskade 92a in Den Haag.
Een goede gelegenheid voor ons (Mieke, Ineke en mij), om deze tocht als trainingstocht op te nemen in onze voorbereidingen voor de Nijmeegse 4-Daagse. We gaan deze keer voor de 25 km. In het clubgebouw was het gezellig druk, nog een kopje koffie nemen voordat men zich over de Haagse straten en paden gaat begeven.

De laatste keer dat we een SDS Paastocht liepen was op 13 april 2009… maar als ik een blik werp op de routebeschrijving, blijkt het al gauw dat deze keer een totale andere wandelroute is uitgezet. Het valt op dat de woorden ‘kade, wal en brug’ vaker voorkomen in de omschrijving van de te bewandelen route . Het wijst duidelijk erop dat we veel vaker langs het water zullen gaan stappen.

Al vanaf de start worden we geleid langs de vele grachten van de Schildersbuurt en Laakkwartier.
Ik geniet van de vele mooie woonboten die aan de woonkades liggen en niet te vergeten de plezierboten. De route is met veel zorg uitgezocht. We wandelen voor een groot deel op voet- en fietspaden.
Uniek is het ook de ‘Point de repos’, die in een particulier huis (+tuin) plaats vindt. Koffie drinken in de zitkamer of in de tuin, dat kan allemaal.
De gastvrouwen zijn heel vriendelijk en er heerst een familiaire sfeer.

We komen langs verschillende bekende Haagse bezienswaardigheden onder andere het Paleis Noordeinde met haar Koninklijke Stallen aan de Hogewal 17. Kortenaerkade waar één van de vier Aegonkantoren in Den Haag vroeger zich vestigde, op de terugweg langs het gebouw van het Joegoslavië-tribunaal ook een Aegongebouw (Aegon was mijn werkgever vandaar deze vermelding). Madurodam, het Indisch Monument*, Vredespaleis, Plein 1823, Buitenhof enz..

Het Indisch Monument

Onze voetsporen mogen we achterlaten op de bekende historische straten van Den Haag, zoals Laan van Meerdervoort, Weimarstraat, Prinsessewal, Mauritskade, Javastraat, Lange Voorhout, Kneuterdijk, Lange Poten en Spui…

Mooi zijn ook de stadsparken(-bossen) waar we doorheen wandelen, ik noem de Scheveningse bosjes en de parken van het Haagse Hout. Haagse Hout is sinds 1988 één van de acht stadsdelen van Den Haag.
De oude benaming voor dit gebied was ‘Die Haghe Houte’, vandaar het huidige Haagse Hout.
Een heel mooie wandeltocht, goed gepijld, mijn dank en ode aan SDS organisatie.

*Het Indisch Monument
Met het oog op de komende Nationale dodenherdenking op 4 mei 2014 sta ik enkele minuten stil voor het Indisch Monument. Het Indisch Monument in Den Haag is een bijzonder monument. Je ziet hier 17 bronzen beelden (mannen,vrouwen en kinderen). Deze beelden staan symbool voor alle Nederlandse burgers en militairen die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij zijn het slachtoffer geworden van de Japanse bezetting van het voormalig Nederlands-Indië. Zij kwamen om in de strijd, in de kampen of tijdens dwangarbeid. Dit monument is bezienswaardig omdat het een stukje is van de Nederlandse geschiedenis. Voor vele Indische mensen in Nederland is dit monument een symbool van hun verleden.
Heel toepasselijk dat het monument hier in Den Haag staat, immers: Den Haag heeft een speciale band met Nederlands-Indië. Witteke van Dort zingt met weemoed hierover.  “Den Haag..Den Haag de weduwe van Indië ben jij” .

Foto’s © Ahiolo

SDS Paastocht 2014 (1)
SDS Paastocht 2014 (2)
SDS Paastocht 2014 (3)

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s