Zelfbeheersing

Er was eens een jongen met zeer weinig zelfbeheersing.
Zijn vader gaf hem een zak met spijkers en zei tegen hem dat elke keer als hij zijn zelfbeheersing verloor, hij een spijker inde schutting van de tuin moest slaan.
De eerste dag sloeg de jongen 37 spijkers inde schutting. Na een aantal weken, toen hij leerde zijn kwaadheid onder controle te krijgen, werd het aantal spijkers dat hij in de schutting sloeg,geleidelijk aan minder.
Hij zag in dat het gemakkelijker was om zijn zelfbeheersing niet te verliezen dan al die spijkers steeds in de schutting te moeten slaan. Uiteindelijk kwam er een dag dat de jongen zijn zelfbeheersing niet meer verloor.

Hij vertelde dit aan zijn vader en die stelde voor dat zijn zoon voor elke dag dat hij zijn zelfbeheersing behield, hij een spijker uit de schutting haalde. De dagen gingen voorbij en de jongen was eindelijk zover dat hij zijn vader kon vertellen dat alle spijkers waren verdwenen.

De vader nam zijn zoon bij de hand en ging met hem naar de schutting. Hij zei: ”Je hebt het goed gedaan, maar kijk nu eens naar al die gaten in de schutting. Als je dingen zegt in woede, dan laten ze een litteken achter net als deze gaten. De schutting zal nooit meer hetzelfde zijn. Je kunt iemand met een mes steken en het mes er weer uit trekken. Het maakt niet uit hoe vaak je zegt dat het je spijt, de wond zal er blijven.”

“Een verbale wond is even erg als een fysieke wond.”

door: SNARF        Foto © Ahiolo

Sionspoort

De kogelgaten (littekens) uit de Jom Kipoeroorlog (van 6 oktober tot 25 oktober 1973) op de Sionspoort in Jeruzalem.

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s