Wandeling door historisch Capelle

Capelle aan den IJssel, 24 maart 2015-07.30 uur.

De lente is 3 dagen jong. Het natuur komt langzaam tot leven, de bloembollen, die de hele winter in het donker leefden gluren nieuwsgierig naar het licht.
De zon straalt haar licht uit naar de wakkerwordende natuur. Toch, toch is het nog koud ….. Zo koud dat de automobilisten de ruiten van hun auto’s eerst moeten ‘krabben’ voordat ze kunnen wegrijden.

In afstandmeten.nl, heb ik mijn wandelroute al uitgestippeld. Mijn eerste wandeltraining in 2015 als voorbereiding op de komende Wandel 4-Daagse in Nijmegen.
Deze wandeltocht begint zodra ik de deur achter me dichttrek. Ik loop ons woonerf uit, over het fietspad in de richting en door het Schollebos. Een mooi stadspark, een geliefd wandelgebied voor vele Capellenaren. Schollebos ligt op ongeveer 500 meter van ons huis vandaan.

De fietspaden brengen mij door de wijken Schollevaar, Schenkel en Oostgaarde naar de rivier Hollandse IJssel.
Het Capelse deel van de Hollandse IJssel was de dorpskern van Capelle aan den IJssel. Op en achter de dijk zijn verschillende gedenktekens en gebouwen, die je aan dit rijk historisch verleden van Capelle doen herinneren.

Het is nog rustig op de weg … af en toe kom ik iemand tegen die zijn hond uitlaat. Toch zijn er reeds activiteiten te bespeuren op deze vroege ochtend. Een mooie witte zwaan bereidt zich voor op de komst van nieuwe leven. Met zijn lange nek en bek, die hij als een grijparm gebruikt, bouwt hij een nest van ‘dode’ riet.
De mensen van de plantsoenendienst verwijderen dode boomtakken, die over de sloten ‘hangen’.

Dukdalf met plaquette

80 jarige oorlog
Het eerste gedenkteken die ik op de dijk tegen kom is het monument de Dukdalf met plaquette. Op deze plaats hebben de Geuzen, tijdens de 80 jarige oorlog tegen de Spajaarden, onder leiding van prins Willem van Oranje de dijken op verschillende plaatsen doorgeprikt. Met behulp van water uit de Hollandsche IJssel werd in 1574 Leiden ontzet.

Jachthaven
Ook Capelle heeft een jachthaven op enkele honderden meters van de “Dukdalf” vandaan.
Op deze plek, ‘t Zandrak, was eens het terrein van één van de vele steenfabrieken langs de Hollandsche IJssel. In 1920 werd het terrein aan de Groenedijk gekocht door houthandelaar Ypema. Deze plek deed dienst als opslagplaats voor houten palen. In 1975 is ook de opslag van houthandel Ypema gesloten en werd de jachthaven aangelegd.

Woonoord IJsseloord
500 meter verderop, waar de dijk een grote bocht maakt, staat de nieuwe woonwijk ‘het Paradijsselpark’.
Op deze buitendijk stond eerst de kamp Woonoord IJsseloord, een door Rijksgebouwendienst gebouwd barakkenkamp, die in 1951 dienst doet als Molukse opvangcentrum.

In 1951 werden circa 3.500 Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen op militair bevel (dus op last van de Nederlandse regering) vanuit Indonesië overgebracht naar Nederland. Op 21 maart 1951, voer de eerste boot met Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen aan boord Rotterdam binnen. Leesook: Molukse historie aan den IJssel

Zaterdag, 21 maart j.l. hebben de 2e, 3e en 4e generaties Molukkers in Nederland, de komst van de 1e generatie in Nederland herdacht met een 90 km lange mars van Tiel naar de Lloydkade in Rotterdam, waar de 1e boot aanmeerde.
Burgemeester Hans Beenakker gaf vrijdagavond bij Buah Hati in Tiel het startschot.

Het Paradijsselpark

Boven op de dijk sta ik even stil, kijkend naar deze ‘nieuwe’ woonwijk terwijl ik ‘de film over het verleden’ in mijn gedachten afspeel.
Wat een verhaal… ik ben erdoor geraakt… “Je land onvrijwillig verlaten, zonder een duidelijke eindbestemming…. Later blijkt dan, dat hier in Nederland hun eindbestemming wordt”.
En toch, toch weten ze dit alles te overleven.. wat moeten ze heel, heel erg sterk zijn.
Sterk in hun geloof en onvoorwaardelijk vertrouwen in hun Schepper.
Langzaam daal ik van de dijk af en wandel verder door “Paradijselpark” als eerbetoon voor deze ooms en tantes, voor wie ik heel, heel veel respect heb.

Capelse Dorpskerk
Van woonwijk het Paradijselpark loop ik de Groenendijk op naar de Dorpsstraat.
Hier aan de Dorpsstraat staan nog enkele mooie gerenoveerde dijkhuizen.

Onder aan de dijk staat de Capelse Dorpskerk uit begin 15e eeuw.
De Capelse Dorpskerk brandde op 30 mei 1574 helemaal af. In 1593 werd op dezelfde plaats een nieuwe kerk met langwerpige vorm gebouwd.
In 1665 werd ze vergroot met een priesterkoor, de kerktoren werd in 1806 vernieuwd. Inmiddels is de kerk twee keer gerestaureerd, voor het laatst in 1989.
Deze mooie Dorpskerk is onze ‘thuis kerk’ geweest van 1980- tot 1990 en is zeker een bezoekje waard.

 Het Cappellenhuis.
Schuin tegenover de kerk aan de Dorpstraat 164 staat het fraaie ‘Het Cappellenhuis’.
Een voormalig oude mannen- en vrouwenhuis, dat nu gebruikt wordt als een cultuurhuis.

Wandelend door de Dorpsstraat, kom ik langs de Vuykpark.
Over een brede laan loop ik naar het water, waar vroeger de helling van scheepswerf Vuyk lag.

t Oude Raadhuis/ Oude Regthuys aan de Dorpsstraat 3, is een monumental gebouw, dat uit de 2e kwart van de 19e eeuw dateert. Deze fraaie pand is sinds 14 juli 2010 ‘a place to be’ voor de culinaireliefhebbers. “Restaurant Perseel”. Buiten op het terras kunt u ook zitten en van het uitzicht over de Hollandse IJssel genieten.
Dijkhuis
 Slot Capelle
Aan het einde van de Dorpstraat, onder aan de dijk bevindt zich een klein park, het Slotpark.
“Het Slotpark is een unieke plek in Capelle aan den IJssel,echt een parel in de stad” aldus een Capellenaar.

 Op het eiland in het Slotpark hebben in het verleden twee kastelen gestaan.
Dit waren kastelen van de Heerlijkheid (vanaf 1346 Hoge Heerlijkheid) van het Huis te Capelle.
In 1352 zijn de kastelen verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten.
Op de plaats van Slot Capelle, bouwde Johan van der Veecken in de zeventiende eeuw een nieuw kasteel, met dubbele slotgrachten. Tot 1798 diende het als buitenverblijf voor verschillende regentengeslachten uit Rotterdam.
Daarna raakte het in verval en werd afgebroken. Op de plaats van winkelcentrum Slotplein heeft het slot gestaan. Het dief- en duifhuisje is het enige restant van Slot Capelle én het kleinste museum van Nederland.

Deze wandeling over de Groenendijk en Dorpsstraat zet ik voort over de Ketensedijk naar de Algerabrug, een verkeersbrug van 83 m lang, die Capelle- met Krimpen aan den IJssel verbindt. Inmiddels ben ik al bijna 2 uren onder weg en besluit om te gaan rusten in het winkelcentrum Crimpenhof in Krimpen aan den IJssel.
Na een uitgebreid Hema ontbijt in Crimpenhof vervolg ik mijn wandeling door de Capelse wijken: Capelle West – Middelwatering en Schenkel naar de finish in Capelle Schollevaar

Foto © Ahiolo
Wandeling door historisch Capelle

Naar Startpagina

Een Reactie op “Wandeling door historisch Capelle

  1. Foto2 dari papua Merauke bagus2 oom tapi tidak semuanya.
    Kapan saya bisa lihat papua Merauke lagi ya,ingin sekali lama tidak lihat
    Merauke papua.Trima kasih oom bisa buat foto itu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s