NOS – Het Koninkrijk: Nederlands-Indië op NPO 2

NPO: 10 september 2015

De NOS-serie Het Koninkrijk krijgt in september op NPO 2 een vervolg met een tweeluik over de voormalige overzeese gebiedsdelen: Indonesië en Suriname.

De serie Het Koninkrijk vertelt kleine verhalen uit de grote geschiedenis van 200 jaar koninkrijk.
Aan de hand van vertellers Waldemar Torenstra, zelf een nazaat van Willem van Oranje, en verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal wordt een beeld geschetst van de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden. Het duo duikt op serieuze én ludieke wijze in de historie van ons koninkrijk.

indie_carousel_missed-1441883249

Nederlands-Indië
De aflevering van vrijdag 11 september gaat over Nederlands-Indië, een land waarin we in de jaren van het koninkrijk veel geld verdienen, maar waar we ook voortdurend mee in conflict zijn. Van de Java-oorlog in 1825, de jarenlange Atjeh-oorlog die begint in 1873 en de onafhankelijkheidstrijd na de Tweede Wereldoorlog. Waldemar Torenstra is in Indonesië en vertelt het verhaal van prins Diponegoro (Java-oorlog), het koloniale plantersleven en van Cut Nyak Dhien (Atjeh-oorlog), de vrouwelijke leider van het Atjehse verzet. Eelco Bosch van Rosenthal is in Nederland voor ‘onze’ kant van het verhaal.

Bekijk Het Koninkrijk: Nederlands-Indië

Deze aflevering gaat over Nederlands-Indië, een land waarin we in de jaren van het koninkrijk veel geld verdienen, maar waar we ook voortdurend mee in conflict zijn. Van de Java-oorlog in 1825, de jarenlange Atjeh-oorlog die begint in 1873 en de onafhankelijkheidstrijd na de Tweede Wereldoorlog. Een bloedige geschiedenis, die beide partijen toch net iets anders beschrijven in hun eigen geschiedenisboekjes.
Waldemar Torenstra is in Indonesië en vertelt het verhaal van prins Diponegoro (Java-oorlog), het koloniale plantersleven en van Cut Nyak Dhien (Atjeh-oorlog), de vrouwelijke leider van het Atjehse verzet. Eelco Bosch van Rosenthal is in Nederland voor ‘onze’ kant van het verhaal. Nederlands-Indië bestaat weliswaar officieel niet meer, maar wordt nog steeds levend gehouden door de vele Nederlanders met Indische roots in ons land. Op een ‘kumpulan’ in Den Haag spreken Torenstra en Bosch van Rosenthal hen over dat gevoel. Een van hen is Wieteke van Dort, bekend als het Nederlands-Indische personage Tante Lien

Suriname
De aflevering van vrijdag 18 september gaat over Suriname. In 1975 werd het land onafhankelijk, maar pas sinds kort zijn de inwoners van het land ook actief zelf bezig met hun geschiedenis. Bosch van Rosenthal reist naar Suriname en gaat mee de binnenlanden in om een verhaal vast te leggen.
Hij bezoekt onder meer een plantage en spreekt met de vice-president tijdens Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij. Torenstra is in Nederland en spreekt onder anderen met Glenn de Randamie (Typhoon) over zijn Surinaamse roots en de manier waarop Nederland met het slavernijverleden omgaat.

De delen 1 tot en met 5 uit de serie Het Koninkrijk werden eerder dit jaar al door de NOS uitgezonden en zijn nu online te bekijken via npo.nl.

Bekijk Het Koninkrijk: Suriname

Het Koninkrijk: Nederlands-Indië, vrijdag 11 september, 21.05 uur, NOS, NPO 2
Het Koninkrijk: Suriname, vrijdag 18 september, 21.05 uur, NOS, NPO 2

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s