Koninklijke Contactdag

Eens per jaar organiseert de Aegon personeelsvereniging van de gepensioneerden een contactdag. Deze dag is dan ook bedoeld om elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie met gebak, samen te lunchen en aan het einde van de dag besluiten met een diner.
Een activiteit er tussendoor mag wel, maar het moet vooral niet te inspannend zijn.

IMG_8736

De deelnemers kunnen kiezen uit één van de 2 dagen, waarop Aegon Contactdag 2015 plaats vindt. De15e of 16e september. Voor ons was woensdag 16 september ‘de dag’.
Als we bij de opstapplaats Metrostation Alexander in Rotterdam aankomen, staat de ‘Aegon’ bus al klaar en enthousiast worden we door de gastheer verwelkomd.
De contactdag is hiermee begonnen…. oude collega’s begroeten elkaar en informeren elkaar over de laatste berichten.
Even, worden we onderbroken voor een kort welkomstwoord en informaties over wat we deze dag allemaal gaan doen…. “Een bezoekje aan het Koninklijke Paleis Soestdijk in Baarn staat op het programma.”

Koninklijke Paleis en haar ‘tuin’.
Speciaal en uitsluitend voor Aegon opent Paleis Soesdijk haar deuren op deze 2 contactdagen. In de Oranjerie worden we verwelkomd met een Royal lunch.
Onderweg naar de Oranjerie lopen we langs de Watertoren, één van de oudste van Nederland, deze bevindt zich in het park aan de achterzijde van het paleis.
Tegenover deze watertoren uit 1680, ontdek ik onder een boom 3 eeuwenoude hondengraven met ingegraveerde bijzonderheden in het Frans.

De Oranjerie staat op 50 meter van het Koninklijke Paleis verwijderd.
Gelukkig is het droog zodat we na onze Koninklijke lunch op eigen gelegenheid een wandelingetje kunnen maken in de prachtige Engelse landschapstuin.
De paden waarover we lopen dragen allemaal, het kan niet anders, koninklijke namen.

De Witte Bank

De Witte Bank

De Witte Bank
Op een panoramisch punt in het park staat een mooie witte bank. Vanaf hier hebben wij een prachtig zicht op het water en de witte tuingevel van het paleis.
Deze wit geschilderde bank dateert uit circa 1740. De rugleuning is aan de voorzijde voorzien van snijwerk in Lodewijk XIV stijl, dat de zomer symboliseert.

Een bijzondere boom komen we ook tegen “Totleben eik”. Uit de stam van een oude eik zijn in de loop der tijd een beuk en twee berken gegroeid. Het resthout van de eik zijn tegenaan geplaatst.
De eik is vernoemd naar general Totleben, die in de Krimoorlog (1854-1856) heeft gevochten in dienst van tsaar Nikolaas I, een broer van Anna Paulowna.

Rododendron doorgang
Zoals in elke Engelse landschapsparken wisselen ook in dit park weidse vergezichten met besloten, intieme plekjes, zoals overdekte loofgangen tussen eiken of beuken. Hier wordt de doorgang gevormd tussen twee naar elkaar toe-groeiende rododendrons.

Zwitsers chalet
In het bos aan het eind van Willemslaan valt ons een mooi klein houten chalet op.
Dit chalet kreeg prinses Wilhelmina in 1892 voor haar twaalfde verjaardag cadeau.
Het werd in Zwitserse stijl gebouwd.
In het chalet staat een poppenhuis en kindermeubilair waarmee de prinses naar hartenlust kon spelen.

Trappen van het bordes

Trappen van het bordes

Geschiedenis van het Paleis
Rond 1650 liet een Amsterdamse burgemeester een jachthuis bouwen tussen Soest en Baarn. In 1664 kocht de jonge stadhouder Willem III deze hofstede aan de Zoestdijck.
Sindsdien was Soestdijk verbonden met de familie Oranje-Nassau. De Stadhouders jaagden en hun vrouwen en weduwen brachten er hun zomers door.
Later gebruikten Koning Lodewijk Napoleon, Koning Willem II, Prinses Anna Paulowna, Prins Hendrk de Zeevaarder, Koningin Emma en Koningin Wilhelmina het paleis als een schaduwrijk zomerverblijf.
Permanent bewoond werd Soestdijk pas in 1937, toen prinses Juliana en Prins Bernhard na hun huwelijk intrek namen. Het Nederlandse volk bood het paar als Nationaal huldeblijk de verbouwing aan.

In 1948 volgde Juliana haar moeder Wilhelmina op als koningin. Soestdijk werd daarmee de Koninklijke Residentie.
Na 1980, toen koningin Juliana afstand deed van de troon, bleven zij en Prins Bernhard wonen op Paleis Soestdijk tot aan hun dood.
Sinds eind 2006 is Paleis Soestdijk toegankelijk voor publiek.

Rondleiding
Na onze wandeling in de prachtige Engelse landschapstuin, verzamelen we voor het paleis.
2 groepen worden gevormd en met onze eigen gids begint de rondleiding in het paleis.
We gaan het paleis binnen via een zijdeur vlak naast de beroemde trappen van het bordes .
Elk jaar op koninginnedag (30 april) stond Koningin Juliana met haar familie op dit bordes en namen een defilé af. Veel Nederlanders liepen in een kilometerslange rij langs het bordes en gaven de Koninklijke familie bloemen en geschenken. Dit bloemendefilé was vanaf midden jaren ’50 op de televisie te zien.
De deuren van de koninklijke slaapkamers, werkkamers, ontvangstkamer van belangrijke gasten enz..gaan voor ons open…
Geweldig… ik heb nooit kunnen dromen, dat ik hier in het Koninklijke Paleis mag rondlopen…
Via de keuken en de oude wijnkelder eindigt onze rondleiding aan de achterkant van het paleis.

Na deze speciale koninklijke rondgang rijdt de bus ons naar NS Station Baarn, waar we de Koninklijke Wachtkamer gaan bekijken.
Een uniek station met haar overstekende daken met bewerkte houten lijsten, fraaie perrontrap, balkons en de vensters met kepervormige bovenlichten. Een mengeling van neorenaissance stijlvormen met chalet motieven.
Dit station dateert van 1874. In 2014 is de Koninklijke Wachtkamer gerestaureerd.
Ooit bedoeld voor de koninklijke familie als ze vanuit Paleis Soestdijk met de trein reizen.

IMG_8737

“Leuk dat jullie er waren.. tot de volgende keer”

Slotdiner
Van Station Baarn wandelen we naar Eethuys-Café ‘De Generaal’.
Hier gebruiken we ons slotdiner. Het Eethuys-Café bevindt zich in een stijlvol monumentaal pand uit 1870, dat in haar oorspronkelijke functie jarenlang dienst heeft gedaan als Station Baarn, inclusief wachtkamer van de Koninklijke familie.
Onder het genot van ons 3-gangen diner en een drankje sluiten we onze Koninklijke Contactdag af.

Foto’s © Ahiolo

Contactdag 1
Contactdag 2
Contactdag 3

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s