Mijn impressie van Natal Kawanua 2015

Het ritje naar huis na de Kerstviering ‘Natal Kawanua 2015’ op 12 december. in Alphen aan den Rijn, zit ik helemaal ‘vol’ van zovele indrukken, gevoelens, die ik op deze dag mee krijg.
Gevoel van dankbaarheid… dankbaarheid aan Hem die de panitia (commissie) en vele, vele anderen die aan deze dag meewerken, kracht en wijsheid geeft om deze dag mogelijk te maken.. puji Tuhan. (Loof de Heer).
Dankbaarheid dat de dag goed is verlopen, voor deze bijzondere eredienst met positieve kerst-boodschap, de vele, vele mooie liederen, die gezongen worden. Blijde mensen (vooral kinderen) dragen bij dat deze eredienst een echte Kerstfeest is.

De dag begint al heel vroeg, voor de leden van de ‘Panitia Malesung ***’. Om 10.00 uur worden we in het kerkgebouw verwacht. Floormanager Paul inspecteert de ruimtes en zalen van de kerk en vertelt hoe ze moeten worden ingedeeld. Gelijk gaan we aan de slag, stoelen, tafels zetten we op de gewenste plaatsen.. Een andere groep zorgt ervoor dat de tafels zowel in de kerkruimte als in de andere zalen feestelijk worden versierd.
Voor 15.00 uur moet alles gereed zijn, want dan, dan begint de eredienst en zo geschiedt het.

Weblog NKB 1 (1)

Op de achtergrond: Meiske Pontoan-Rau pater Klemens Kewanga Hayon en pt. Marla Winckler-Huliselan

Eredienst
In deze oecumenische eredienst gaan voor: pdt. Marla Winckler-Huliselan, pater Klemens Kewanga Hayon en coördinator sectie liturgie Meiske Pontoan-Rau.
Muzikale medewerkig worden verleend door: Kolintang Bunga Rosi en Tular Sisters. Verder een 7-tal koren en vocal group en tenor Paul Matitawaer.
Koren: Rukun Tumompaso, Rukun Tombulu & Bunga Rosi, Rukun Makaria, Stichting Esa Genang, Panitia Malesung, Putri Sion, Ora et Labora.
De MCs rondom de eredienst zijn Gladies Ticoalu en Amanda Tuhumury – Tulis

Eén van de hoogtepunten was het aansteken van de Paaskaars
De voorzitter van ‘Panitia Malesung’, Adrijan Sumampow, steekt de Paaskaars aan als symbool van Gods liefde die sterker is dan het donker van dood en verdriet.
Met de vlam van de Paaskaars steken de vertegenwoordigers van 7 volksstammen van Minahasa nog 7 kaarsen aan, die hun volksstammen symboliseren.
Deze 7 volksstammen zijn: Tonsea – Tombulu – Tondano – Tontemboan – Tonsawang – Pasan Ponosakan en Bantik.

Efratha 2

Fresco in de kapel op de herdersvelden in Efrata bij Bethlehem – Foto © Ahiolo

De schriftlezing werd genomen uit Lucas 2 de verzen 8-20.
De geboorte aankondiging aan de herders op de velden van Efratha. Wat waren ze doodsbang maar hun angst veranderde in blijdschap toen de engelen de geboorte van Messias aankondigden.

Overdenking
Keterikatan dengan Allah dan manusia (Genesis 9: 16-17)
Het thema van de dienst is “Keterikatan dengan Allah dan manusia”
In het Nederlands: “De verbondenheid tussen God en mens”
Subthema:
“Kelahiran Yesus Kristus adalah dasar hidup bersama sebagai keluarga Allah”
“De geboorte van Jezus Christus is de basis van het samenleven als Gods familie”.


Bij verbondenheid heb je het over relaties. Over bewuste relaties op basis van keus, trouw, vertrouwen, liefde.
En juist in de mogelijkheid tot het aangaan van relaties schittert de mens als uniek schepsel van God, gemaakt naar Zijn beeld: want God is de Relatie-bij–uitstek in zijn Drieënig Wezen.
Hij is verbondenheid, Ik ben die Ik ben in Vader-Zoon-Geest.
God is daarom Liefde, het kernbegrip van relaties. God is de bron, de oorsprong van Verbondenheid, en daarin zijn wij in onderscheid van de rest van de schepping naar Zijn aard gemaakt.
Zoals we hier allemaal in de kerk zitten zijn we in verbondenheid met God en ook met elkaar.
Op een of andere manier zijn we verbonden met Minahasa, cultuur, vriendschap, liefde enz.. m.a.w. een relatie hebben met…

Om dit te illustreren laat pdt. Marla de kinderen, voordat ze naar de kindernevendienst gaan, voor in de kerk komen. Ze vormen een cirkel, één van hun krijgt een bol wol in de hand. Dit kind houdt het begin van de bol vast en werpt de bol naar een willekeurig kind. Deze vangt de bol en houdt een stukje van de wol vast en gooit de bol verder naar een andere kind. Er ontstaat nu verbindingen tussen de kinderen.
Maar als het kind de bol niet wilt vangen wat dan? Dan ontstaat er géén verbinding.

Weblog NKB 4Wat er wel opvalt is dat voordat het kind de bol naar iemand gooit hij / zij eerst denkt naar wie de bol naartoe moet…. Hij/ zij maakt eerst een keuze….
Echter God maakt géén keuze, Hij wil een relatie hebben met iedereen, hoe wij ook zijn… Daarom zendt God zijn zoon de Here Jezus Christus naar de aarde om ons te verbinden met zijn Vader. Om ons te brengen in Gods familie.
De Here Jezus was voor iedereen gekomen de keuze is aan ons. ‘Willen wij relatie hebben met God en de Here Jezus verwelkomen ?’

Een andere hoogtepunt is als de kinderen terug komen van de kindernevendienst.
In de kindernevendienst leren ze in een zeer korte tijd 2 liederen en danspassen, die zij bij hun terugkomst voor in de kerk, laten zien en horen…. Waaauw wat een vreugde, een ware feest… wat een zegen, zoveel vrolijke kinderen in de kerk te zien…
Chapeau voor de leidsters !

Een hele bijzondere eredienst met veel zang en positieve overdenking. Bewust had ik geen horloge omgedaan, hoe lang de dienst ook mag duren, voor mij is dat niet belangrijk.
Ik laat mij meeslepen door alles wat in de dienst plaats vindt.
Aan het eind van de dienst worden we vereerd met de komst van plaatsvervangend Indonesische ambassadeur, de heer Andrei Marentek en gevolg. De heer Andrei Marentek is Ministre Conseller Economy of the Embassy.
Bij zo’n speciale bezoek hoort natuurlijk een officiële begroeting en welkomstspeech.
Ketua Panitia (voorzitter van de commissie) Adrijan Sumampow weet er wel raad mee.

Trio: Paula - Gladies - Paul

Trio: Paula – Gladies – Paul

Sitou timou tumou tou
In zijn speech noemt ketua Adrijan de filosofie van Dr. Gerungan Saul Samuel Jacob Ratulangi of beter bekend onder de naam Sam Ratulangi.
” Sitou Timou tumou tou “, wat betekent: de nieuwe mens kan pas een mens genoemd worden, als het in staat is om de mens menselijker te maken.
Sam Ratulangi is een nationale held van Indonesia en was de eerste gouverneur van Sulawesi.
Onder de gasten bevindt zich ook de 93 jarige dochter van dr. Sam Ratulangi, Tante Emilia (Zus) Pangalila- Ratulangie. De voorzitter meent goed te doen haar uit te nodigen om iets te vertellen over de filosofie van haar vader.
Als ze naar voren komt en de 3 tredige trapje betreedt om achter de katheder te gaan staan, merk en voel je heel duidelijk de emotie onder veel mensen. Daar gaat ze de dochter van… Waauw wat een zegen om haar in ons midden te hebben en samen Natal Kawanua te mogen vieren.
Tante Zus vertelt onder andere dat haar vader in 1915, precies 100 jaar geleden voorzitter werd van de Indische studenten vereniging in Nederland. Hij hield toen een toespraak over zijn filosofie “Sitou Timou tumou tou”.

In zijn speech hierna dankt de plaatsvervangend Indonesische ambassadeur voor de uitnodiging en wenst iedereen een gezegend Kerstfeest toe.
Voordat we ons opstellen om naar de buffetten te lopen, zingen Panitia Malesung samen met Trio: Paula, Gladies en Paul het lied Tanah Manado. Op deze muziek dansen de dames van kumpulan Bunga Bintangar olv Maudy Wulff-Kembie de tari Tanah Manado…

Weblog NKB 3 (1)

Gezamenlijke kerstmaaltijd en gezellige avond.
Kei- en keihard werken de dames, die achter de overvloedig warme Indonesische buffetten staan. Ongeveer 400 porties moeten ze in een korte tijd samenstellen. Om maar te zwijgen over het aantal verschillende gerechten, die uitnodigend in de shaving dishes liggen.
Met hun charmes zorgen de gastvrouwen, dat de gevormde rijen voor de lopend buffetten vlot worden opgelost. De gezamenlijke maaltijd is begonnen.

De gezellige avond daarna, is zoals we van de Kawanua’s gewend zijn, heel gezellig.
Zodra de muzikale noten van Hans Toorop klinken, is de geïmproviseerde dansvloer vol.
En natuurlijk is de avond pas een succes als er veel poco poco wordt gedanst.
Zonder poco poco is het feest niet compleet… We mogen terug kijken naar een geslaagd NK 2015. Lof en dank aan de Panitia Khusus Malesung, de vele, vele mensen die geholpen hebben maar bovenal aan Hem, die alles mogelijk maakt.

“Selamat hari Natal … Gezegend Kerstfeest … Laat ons naar Bethlehem gaan”

“Transeamus usque Bethlehem
et videamus hoc verbum quod factum est.
Mariam et Joseph et Infantem positum in praesepio”.

“Mari kita pergi ke Bethlehem
Melihat Raja yang yang turun ke bumi.
Kemuliaan bagi Raja penebus”.

“Laat ons naar Bethlehem gaan
En het woord aanschouwen dat (mens) geworden is
Maria en Jozef en het Kind, in een kribbe gelegd”.

Beluister het lied: Transeamus van Trio Aksidos

*** Malesung is de oude benaming van Minahasa. Malesung is de naam van de veel voorkomende boomsoort, die toen op Minahasa groeiden. Zeer sterke boomsoort, die bescherming geeft, tegen hitte en regen. In de 7e eeuw, vanaf ongeveer het jaar 670 werd de naam Malesung langzamerhand, door verschillen in uitspraken, veranderd in “Ne Maesa” sommigen zeiden “Pakasaan”, “Tana E Maesa”, “Mahasa”, Se Mahasa” tot uitendelijk Minahassa…. en nu Minahasa.

Foto’s © VerkaikFotografie

Naar Startpagina

 

2 Reacties op “Mijn impressie van Natal Kawanua 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s