Zwerven door het land van Bartje

Afgelopen jaar, op zondag 29 maart zou ons Gospelkoor Pudji Tuhan haar medewerking verlenen tijdens een belijdenisdienst in Hoogkerk (Groningen).
Om een vroege rit vanuit Capelle te voorkomen, boekten we een lang weekend arrangement bij Landal Park Het Land van Bartje.

Jan_Krol_als_Bartje (1972)Het Land van Bartje ligt in het rustieke Drentse dorpje Ees en grenst aan Boswachterij Odoorn-Exloo.
Een perfecte locatie om van een heerlijk rustig verblijf te genieten, om te wandelen over de heide en door het omgevallen bomenbos, dat in het boek “Bartje” zo mooi is beschreven.
Dit (bekendste) boek van Anne de Vries, verscheen in 1935 en stond bovenaan de literatuurlijst van bijna alle middelbare scholen.
Zelfs bij ons op de MULO in Hollandia (voormalig Ned. Nw-Guinea nu Papua).
Uren had ik aan besteed om het boek te lezen, te begrijpen en om enige voorstelling ervan te kunnen maken, hoe het land van Bartje eruit moest zien.
Immers, we leefden in de tropen. Verder dan de eilanden Seram, Ambon en Ned. Nw-Guinea kwam ik niet.

Wat ‘wereldbekend’ staat in Nederland is Bartjes halsstrarrigheid: “ik bid niet veur brune bonen”
Waar dit alles zich afspeelde, dat moet wel in de buurt van Assen zijn. Assen is volgens Bartje de “grote stad.” Onbereikbaar …. ver in zijn kleuterbeleving. En als hij een paar jaar later een boodschap moet brengen aan zijn oudste zus Lammechien, die in Assen een ‘dienstje‘ is, betekent dat voor hem zoveel als een wereldreis.

Vanaf vrijdagmiddag kunnen we in ons 6 persoons bungalow zijn en blijven tot en met maandag ochtend 30 maart. Mooie gelegenheid om een wandeltocht te plannen op zaterdag de 28ste.
De wandelagenda geeft aan dat in Gasselte een wandeltocht is : De 2e Meul’ndob Wandeltocht.
We kiezen voor een afstand van 20 km als voorbereiding op de 99ste Nijmeegse wandel 4-daagse in de komende maand juli. In Nijmegen lopen we al enkele jaren de 30 km afstand….

Gasselte ligt op ongeveer 12 km ten Noorden van het dorpje Ees.
Deze wandeltocht is georganiseerd door Sportvereniging VOMOS (Vele Oefeningen Maken Ons Sterk opgericht in 1936).
Tussen Gasselte en het dorpje Ees bevindt zich het Hunebed Hoofdstad Borger.
In Borger bevindt zich het grootste hunebed van Nederland. Dit hunebed is rond de 23 meter lang en heeft 9 dekstenen. Ook heeft het hunebed 4 poortstenen waarvan er nog 1 poort deksteen op z’n plek ligt.
Jammer genoeg komen we met onze wandeling niet in Borger.

LvBartje 02 (1)

n het Dorpshuis in Gasselte schrijven we ons in. Nemen eerst nog een kopje koffie….. dan beginnen we met onze zwerftocht in het land van Bartje.
De temperatuur is goed, toch voelt het koud aan. Wij zijn blij dat het gelukkig droog is.
Vijf honderd meter na de start worden we direct het bos in gestuurd.
Langs het pad grazen enkele schapen op half bevroren gras, dat er nog wit uitziet.

Het landschap golft hier prachtig met afwisselende begroeiing van kleine bospartijen, zandverstuiving en heide met zandweggetjes, konijnenpaadjes.
Ik stel mij voor, dat op zulke zandweggetjes Bartje zijn best moet doen, om náást zijn vader te kunnen blijven lopen. Dat valt natuurlijk niet mee, want vaders benen zijn haast zo lang als de hele Bartje.
En de konijnenpaadjes….waar Bartje graag langsdwalen als hij met een grote omweg naar huis gaat.

Zwervend door dit prachtig Drentse landschap komen wij bij de N378 (N=Niet-autosnelweg), steken de weg over en lopen in de richting Kostvlies.
We volgen de Dorp en Veldroute naar Gieten door het Dal van Hunze.
De route brengt ons voor een groot deel door en rond het plaatsje Gieten. Sommige uitzichten, waar we langs komen, doen me sterk denken aan Zuid-Limburg….prachtig !
Gieten zelf is een rustig en schaduwrijk dorp, maar echt sfeervol is het alleen in het centrum.
Daar zijn aantrekkelijke horeca bedrijven te vinden en een historische stellingmolenHazewind”.

LvBartje 18
Tot nu toe bevinden we ten Oosten van de N34. Wandelend over het lange Meulenpad door Bonnen komen we aan bij het hotel restaurant ‘t Zwanemeer in Gieten,
Een goede gelegenheid om te stoppen voor een uitgebreide rust en om onze innerlijke mens te versterken.

Na onze rust wandelen we verder richting de N34 om zo naar de Westelijke kant van de weg te komen waar we onze route zullen vervolgen.
Het hunebed en de eeuwenoude boerderij, die aan de dorpsrand zijn, hebben we helaas niet gezien. Misschien lijkt deze oude boerderij wel op de boerderi van boer Hans Boender, waar Bartjes vader werkte ?
We komen langs een schitterend vennetje het Hemelriekje in de boswachterij Gieten-Borger.
Het Staatsbosbeheer heeft hier een recreatieplas aangelegd, dat naar het vennetje is genoemd: ’t Nije Hemelriek (het Nieuwe Hemelrijk).
Even ten westen van de recreatieplas bevindt zich een groot zandwinningsgebied met een diepe waterplas.

Zwervend in dit Drentse bos, op de heide, maar ook in het open veenlandschap, ervaren we nog echte rust en ruimte…. hier, hier komt het verhaal van Bartje echt tot leven…..

LvBartje 29Dan, dan zien we in de verte de toren van het historisch kerkje: “het Witte Kerkje” van Gasselte (waarschijnlijk uit het jaar 1328).
Boven op de toren staat een haan. Waarom een haan ?
De haan staat altijd met zijn snavel in de wind. Een haan kraait als de zon opkomt, bij het begin van een nieuwe dag. Zo is de haan een teken van waakzaamheid en ook van inkeer, vergeving en een nieuw begin.

Foto’s © Ahiolo

Hier klikken om foto’s te bekijken

Naar Startpagina

2 Reacties op “Zwerven door het land van Bartje

  1. Leuk verhaal en hele mooie foto’s Annis, ik ben vaak in Gasselte geweest, vorig jaar samen met Julian in een klein tentje gekampeerd op de camping in Gasselte. Mijn dochters zijn op die camping min of meer opgegroeid ook met het verhaal van Bartje.

    • Bedankt voor je reactie Bert.. we hebben erg genoten van ons verblijf in het Land van Bartje. Eind deze maand gaan we weer naar Ees…. we zijn gevraagd om op de 1e Paasdag met ons koor in Groningen te gaan zingen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s