5e Torentocht (2016) – Gramsbergen

Al vanaf de afslag Gramsbergen staan op elke grote kruispunten verkeersleiders die ons de weg wijzen naar de mogelijke parkeerplaatsen in deze kleine stad aan de Overijsselse Vecht.
Een stadje met ongeveer 3500 inbewoners.
Echter vandaag, zaterdag 26 maart 2016, nemen de aanwezigen in dit stadje toe met maar liefst 1.125 wandelaars en voor mij een onbekend aantal hardlopers.
Een top deelname van wandelaars aan de 5e Torentocht. In de vorige editie deden er 750 wandelaars mee.

De 5e Torentocht, een jubileum wandeltocht, maakt deel uit van een omvangrijk programma onder de slogan “Gramsbergen, daar loop je mee weg”. Deze dag staat volledig in het teken van wandelen, hardlopen en nog veel meer activiteiten.
Torentocht, een ‘aparte’ naam voor een wandelmars. Vanaf de N34 zie ik de kerktoren van de Boomhofkerk.
Juist deze toren bij de Boomhofkerk, die in 1776 gebouwd werd, staat symbol voor de wandeltochten in Gramsbergen.

In het startburo in het café van Bierbrouwerij Mommeriete aan de Oostermaat 66, heerst een drukte van jewelste…. Lange rijen mensen, die zich nog willen inschrijven. Alle zitlaatsen in het café zijn bezet. Buiten op het terras aan de kant van het Kanaal, zitten wandelaars aan hun ‘laatste’ kopje koffie voordat ze aan de 5e Torentocht beginnen.

TT 02

Bierbrouwerij Mommeriete

De mooie, felle voorjaarszon schijnt….. een geweldig wandelweer. Al pratend lopen we zonder op de pijlen te letten, na enkele honderden meters realiseren we dat we verkeerd lopen…
Terug bij de straat waar we moeten inslaan en volgen nu de pijlen, die met zorg waren geplaatst.

De organisatie staat hier bekend, om de gekozen routes, bepijling en beleving. Hiervoor kreeg zij een hoge waardering. Want de eerste tocht in 2012 werd door de tochtadviseur van de bond al gewaardeerd met het cijfer 8 en de toevoeging “heel goed georganiseerd”.

We worden door het centrum van het stadje geleid, langs de Boomhofkerk met haar bekende toren.
Rondom de kerk zijn de hardlopers bezig zich voor te bereiden op hun wedstrijden… het ziet er allemaal zo geweldig inspirerend uit op deze mooie lenteochtend.
Al gauw laten we het centrum achter ons en wandelen in de richting van de Overijsselse Vecht en de N34. In dit ‘open’ stuk merken we pas de koude wind die ons aanspoort om flinker door te stappen.

TT 17

Hello Sailor of de Scheepsbrug

Hello Sailor
We naderen de rivier Vecht en in de verte aan De Anerdijk verrijst het kunstwerk ‘Hello Sailor!’ van Jeroen Doorenweerd . Het kunstwerk heeft in de volksmond de naam de scheepsbrug gekregen. Het werk legt een verbinding tussen heden en verleden en vormt een ontmoetingsplek.’ Een foto-moment .

Na het foto-moment vervolgen we onze wandeling over de Vechterbrug, de Engbersweg op en wandelen ongeveer 1 km lang over het graspad op de Vechterdijk.

Lopend over de dijk merken we pas hoe hard het hier waait…. dan maar de capuchon over het hoofd trekken en verder doorstappen.
Onze 1e rust en controlepost is bij het melkveebedrijf Lamers-Hoeve van fam. Waterink.
Al van ver horen we de vrolijke noten, waarmee het Dweilorkest Soli Deo Gloria uit Ane ons verwelkomt…. wat een beleving…
Omdat we grote stukken langs de rivier zullen gaan lopen, zijn er 2 korte vaartochten gepland. Opvallend is dat vele fietspaden langs de Vecht, betonnen fietspaden zijn.
Tot aan de kade waar we aan boord van de boot zullen gaan, moeten we eerst langs enkele agrarische bedrijven… u raadt het al “pijlen” zijn hier overbodig… onze neusorganen volgen is meer dan genoeg” Het is hier een soort ‘Walk of Odor’
Het vaartochtje is slechts van korte duur… ongeveer 5 minuten na de afvaart leggen we aan bij de volgende kade circa 2 km van Hardenberg vandaan.
Naar en in Hardenberg lopen we over de fietspaden en langs de Vecht.

TT 35

Het Indië Monument

Voorbij de Amaliabrug komen we langs een bijzonder monument. Het Indië Monument 1945 – 1962 “Nooit Weer”
Bij dit monument vindt jaarlijks, op 15 augustus, herdenking plaats van de zes Hardenbergse jongemannen, die niet terugkwamen uit de Oost en zij, die slachtoffers van de Japanse concentratiekampen waren.

Ook een eer om over de Hardenbergse Walk of Fame te mogen wandelen.
De Hardenbergse Walk of Fame is een eerbetoon aan topsporters. Elke tegel staat voor een topprestatie van een topsporter.
Jaarlijks komen er tegels bij die door de sporters zelf worden gelegd.
De Walk of Fame begint bij de Gedempte Haven en eindigt bij de Amaliabrug langs de rivier de Vecht, in het centrum van Hardenberg. We lopen echter in de tegenovergestelde richting.

Een paar honderd meter verder van de Gedempte Haven gaan we over de Vechtbrug naar de andere oever.
De route brengt ons naar het Molenplein waar een mooie korenmolen De Oele Mölle uit 1533 staat.
De volgende brug over de Vecht, waarover we moeten wandelen om naar de volgende stempelpost te komen is de Stuw Molengoot.
De stempelpost is in het Natuuractiviteitencentrum De Koppel. Ook hier is er aan beleving gedacht, want terwijl we aan het uitrusten zijn, zingt een zanger die zichzelf op zijn gitaar begeleid mooie populaire-/country- en folk songs voor ons en je kan hier ook exposities bewonderen

Rustend aan de oever van de Molengoot

Rustend aan de oever van de Molengoot

De wandeling terug gaat de eerste paar kilometers over betonnen fietspad langs de Vecht.
Dan leidt de tocht ons naar de buurtschap Engeland ten noorden van Hardenberg, dicht bij de buurtschap Ane.
De naam Engeland komt van weiland, en deze naam is in de omgeving vooral bekend door een klein bos, iets ten noorden van de N34, dat het Engelandsche Bosch wordt genoemd. Natuurlijk moeten we door het bekende Engelandsche Bosch wandelen.
Ondanks het al lente is, zijn er nog niet veel van het nieuwe leven te bekennen in dit bos.
Dan, op naar de 3e stempelplaats…. Geen verassing… dezelfde stempelplaats als de eerste.
Ook de route naar de kade voor een 2e boottocht is bekend. Nogmaals genieten van de “walk of odor”.

Bij de kade aangekomen, staat ons een nieuwe beleving te wachten… de boot die ons zal komen ophalen is nog nergens te bekennen. Een paar minuten later…. verschijnt om de rivierbocht ‘onze’boot… aan een sleeptouw genomen door een andere boot…. “benzine op” zei de stuurman met een strak gezicht…. wat een beleving.

TT 51
Je zou haast zeggen dat deze onvoorzienigheid door de organisatie geregiseerd is om de belevingsgraad van deze mooie tocht te verhogen….

De tochtadviseur van de bond heeft volkomen gelijk: ‘Torentocht, een tocht die heel goed is georganiseerd met mooie routes, goede bepijling maar vooral ėėn met hoge belevingswaarde’…ode aan de organisatie.

Foto’s © Ahiolo

5e Torentocht (1/2)
5e Torentocht (2/2)

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s