Varen door het Land van Maas en Waal

In de jaren 60 bezong Boudewijn de Groot Het Land van Maas en Waal. Zijn ode aan deze prachtige streek is nog altijd een klassieker… wie kent het niet….  
Naar dit boeiende gebied, dat als het meest landelijke van Rivierenland geldt gaan we op woensdag 5 september 2017 een middagje rondvaren.

Gepensioneerde Aegon werknemers en partners gaan een dagje uit ….

Rondvaren op de rivieren Maas en Waal met haar prachtig landschap, dijken, uiterwaarden, grienden en weides.
Vanaf metrostation Alexanderpolder in Rotterdam worden we met de “Aegon”-touringcar opgehaald. Even voor tienen staat de bus al op ons te wachten…. We stappen in en ons dagje uit kan beginnen…..

Ligging
Het Land van Maas en Waal wordt aan de noordzijde begrensd door de rivier de Waal, in het oosten door het Maas- en Waalkanaal, in het zuiden door de rivier de Maas en in het westen door het Kanaal van Sint Andries.
Zij bestaat uit de gemeenten West Maas en Waal, Wijchen en Beuningen.

Onze chauffeur, die heel duidelijk een fan is van het Land Maas en Waal, trakteert ons op een bijzonder mooie toeristische route door dit prachtig waterlandschap. Hij vertelt ons over de grote variatie aan water- en zangvogels. We zien diverse begroeiing vol allerlei kleuren en eeuwenoude knotessen.

Appeltern
Onze bestemming in het Land van Maas en Waal is het plaatsje Appeltern.
Appeltern is een dorp in voormalige gemeente in het Land van Maas en Waal. Zij heeft circa 800 inwoners en behoort nu tot de gemeente West Maas en Waal in de Nederlandse provincie Gelderland.
Het rivierengebied is een fruitstreek bij uitstek. Weliswaar treedt de fruitteelt in het Land van Maas en Waal niet zo op de voorgrond als in de Betuwe, toch is deze teelt vanouds een belangrijke vorm van bodemgebruik geweest.

De naam Appeltern, die appelboom betekent, zegt alles over deze streek. De naam van dit dorp werd in 1139 voor het eerst genoemd. Vroeger waren de boomgaarden beperkt in oppervlakte en lagen ze vooral op of bij het erf van de boerderijen. Aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw werd de fruitteelt wat grootschaliger opgezet en verschenen er grotere boomgaarden in het gebied.
In de loop van de twintigste eeuw zijn de traditionele hoogstambomen vervangen door laagstammen.
Anno 2017 is Appeltoorn beroemd om haar “Tuinen”. Jaarlijks komen honderdduizenden mensen uit binnen- en buitenland naar dit inspirerende bloemenparadijs

Hotel Moeke Mooren
Op loopafstand van deze tuinen staat Hotel Moeke Mooren. Hotel Moeke Mooren is een gezellig familiebedrijf met diverse gezellige en gastvrije horeca. Het ligt aan de Maas in het prachtige recreatie- en natuurgebied “De Gouden Ham”.
Bij de steiger van het Hotel Restaurant “Moeke Mooren” gaan wij aan boord van het luxe passagierschip “ms.De Sluizer”.
Nadat wij ingescheept zijn, steekt het schip van wal om te beginnen aan een middag varen over de rivieren van Maas en Waal.
Maar niet voordat we verwelkomd worden met koffie.

Het thema van deze dag is “Relaxen” – 31/2 uur relaxen aan boord van ms De Sluizer.

Het is voor ons genieten …… genieten niet alleen van het mooie landschap vanaf het water, leuke ontmoetingen met “oude” collega’s en partners, maar ook van de heerlijke lunch, die aan boord wordt geserveerd.

Tijdens de rondvaart geeft de kapitein vakkundig uitleg over de dorpen, de uiterwaarden, de “rooie” en de “dikke billen” koeien, die op deze uiterwaarden grazen of relaxen in de schaduw van de bomen.
Als het passagiersschip “De Sluizer” 31/2 uur later bij de steiger van Hotel-Restaurant “Moeke Mooren” aanmeert, worden we hartelijk uitgenodigd om in de serre van het restaurant aperitief te gebruiken.
Met een overheerlijke diner daarna besluiten we deze geweldige Aegon Contactdag…….

Relaxende “Dikke Billen” koeien.

Alsof het nog niet genoeg is…. Op de terugweg brengt de chauffeur ons terug in de tijd door te rijden langs één van de locaties, waar de film Floris (met Rutger Hauer) werd opgenomen. De ruïne en het middeleeuwse kasteel: De Doornenburg.

Mijn dank aan Aegon Evenementencommissie voor deze zeer relaxte middag.

Foto’s © Ahiolo

Varen door het Land van Maas en Waal 1
Varen door het Land van Maas en Waal 2

Naar Startpagina

Een Reactie op “Varen door het Land van Maas en Waal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s