Salamate – Welkom – Welcome – Selamat datang – Willkommen

Hartelijk welkom op Ahiolo.weblog. Ahiolo. (nu Abio Ahiolo) is een bergdorpje in het binnenland van het eiland Seram op de Molukken (Indonesia).
In dit dorpje wonen er nu ongeveer 200 gezinnen, een deel van de dorpsbewoners is verhuisd naar Ahiolo-Baru (Kiabatu). Men leeft van land- en tuinbouw, en beoefent deze op de traditionele productie – methode.

In dit mooi bergdorpje Ahiolo, hebben mijn vader Hanoch Lekransy en mijn moeder Jacoba de Lima meer dan tien jaar gewerkt als zendelingen. Ahiolo is ook de geboorteplaats van al hun kinderen.
Ter nagedachtenis aan hun draagt deze weblog de naam Ahioloweblog. Ik wens u veel lees- en kijkplezier……

Lees ook:
Ahiolo ➢ Abio Ahiolo

Naar Startpagina

2 Reacties op “Salamate – Welkom – Welcome – Selamat datang – Willkommen

 1. Hallo,

  Ik ben op zoek naar bewoners van Ceram die mij kunnen helpen met de volgende vraag: wat weet je van de Orang Bati? Op Engelse internetsites doen allerlei verhalen de ronde dat het hier een vliegend monster betreft, half mens met vleermuisvleugels , een rode huid en klauwen, die kinderen ontvoert om op te eten, maar volgens mij zijn ze in de war met de Orang Bati, een stam in Oost Ceram, gewoon mensen zonder vleermuisvleugels, waar ook magische krachten aan worden toegeschreven. Nu is er een documentaire gemaakt hierover door een Engelsman, Richard Terry, met opnamen op Ceram, waarin die doet alsof hij met groot gevaar op onderzoek gaat in de jungle, terwijl hij gewoon op vakantie was in Sawai aan de opnamen te zien. De documentaire heet ‘Winged assassin’, en wordt met herhalingen uitgezonden op National Geographic Wild in de serie Man v Monster. Het is puur nep, je ziet zelfs opnamen van apen, die op Ceram niet voorkomen. Ik ben bezig met een artikel hierover voor een Engels tijdschrift om dit aan de kaak te stellen, maar degenen die het het beste weten zijn natuurlijk de inwoners van Ceram zelf.In de documentaire wordt beweerd dat alle inwoners van de kustdorpen in Ceram in angst leven voor deze vliegende ‘batman’ en nu zoek ik Ceramezen die me kunnen zeggen of ze hier wel eens van gehoord hebben. En zo niet dan vooral dat. Want het overtuigends als het verhaal niet klopt is natuurlijk de uitspraak van Ceramezen ‘Nooit van gehoord’. Dus als jij, of familie, hier nooit van gehoord hebt graag reageren met naam en naam van de plaats van herkomst, hoe meer hoe liever, dan kan ik beslagen ten ijs komen. En als ik het mis heb hoor ik dat natuurlijk ook graag. Als je wil weten waar ik het over heb moet je maar eens ‘orang bati’ googelen bij ‘Afbeeldingen’. Je weet niet wat je zietI
  Ik hoop op reacties
  Vriendelijke groet
  Jaap van den Born

 2. Zie ook mijn filmpje Nolloth Naula, waarin de Bapak Radja Nolloth uitlegt dat de weg naar het dorp erg gevaarlijk is. Inwoners van Nolloth durven zelf niet naar hun oude woonplaats. Overdreven ?
  In Nolloth wonen ook families die afkomstig zouden zijn van Hatarena ?
  Weet u hier iets van ?
  Bovenaan de site (zie hieronder) Video aanklikken om de filmpjes te zien.
  Tot ziens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s